Konfiskācija aresta vietā: Valsts policija izdomājusi sodu iereibušiem vadītājiem

© pixabayCSN
CSN - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Latvijas politiķi domā par aresta atcelšanu, kā vienu no soda mēriem iereibušiem vadītājiem, Valsts policijā jau zina, ar ko aizstāt šo sodu.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Pēc Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka Normunda Krapša sacītā, iereibušu vadītāju administratīvā aresta sistēma bijusi samērā efektīva, un ja to atcels, tad būs jāpadomā par analoģiskiem soda mēriem, vēsta Grani.lv.

Iereibušu vadītāju administratīvā aresta aizstāšanas iespēja ar citiem soda mēriem tika apspriesta valdībā trešdien, 16. maijā.

Krapsis uzsver, ka līdz šim administratīvais arests, kurš tika piemērots pret iereibušiem transportlīdzekļu vadītājiem, nesa ievērojamu ieguldījumu satiksmes drošības paaugstināšanā. Pēc viņa sacītā, lielā mērā, pateicoties šādam sodam, avāriju skaits, kuras pastrādājuši piedzērušies vadītāji, samazinājās.

Водитель за рулем - Sputnik Latvija
Ātruma samazināšana pie radariem neglābs latviešus no sodiem

Saskaņā ar Valsts policijas datiem, 2016. gadā par transportlīdzekļa vadīšanu reibuma stāvoklī tika sastādīti 3 864 protokoli, 2017. gadā — 3 680, savukārt 2018. gadā — 1 021 protokols. 2016. gadā arests tika piemērots pret 3 053 pārkāpējiem, pērn arestēja 1 681 vadītāju.

Krapsis apgalvo, ka nomainīt sodu aresta veidā pilnībā varētu transportlīdzekļa konfiskācija, citādi stingru mēru trūkums varētu pasliktināt satiksmes drošību un veicināt legālu nihilismu.

Iepriekš policisti jau piedāvājuši konfiscēt iereibušu vadītāju automašīnas neatkarīgi no tā, vai tā pieder pašam pārkāpējam, viņa radiniekam vai līzinga kompānijai.

No 0,2 līdz 0,5 promilēm

Saskaņā ar likumu, vadītājam ar stāžu līdz diviem gadiem pieļaujamā alkohola satura norma asinīs sastāda ne vairāk par 0,2 promilēm, vadītājiem ar stāžu virs diviem gadiem — ne vairāk par 0,5 promilēm.

Ja alkometrs fiksē 0,5 — 1 promili, tad sods sastādīs 430 — 460 eiro. Ja alkohola saturs pārsniedz 1,5 promiles, tad sods palielinās līdz 1 200 eiro, tāpat paredzēts arests uz 10 diennaktīm un vadītāja tiesību atņemšana līdz četriem gadiem.

Радар - Sputnik Latvija
Uz Latvijas autoceļiem turpina dedzināt fotoradarus

Valdība sadarbībā ar policiju un Ceļu satiksmes drošības direkciju pastāvīgi rosina jaunus soda mērus pret iedzert mīlētājiem, kuri sēžas pie stūres: tā ir gan sodu palielināšana, gan vadītāja tiesību atņemšana uz dažādiem termiņiem, kā arī reklāmas kampaņas un simulatoru, kurš demonstrē, kā iereibis vadītājs jūtas pie stūres, taču, saskaņā ar statistiku, šie pasākumi ne vienmēr darbojas.

Kaut gan, vērts atzīmēt, ka 73% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka nedotu dzērušiem draugiem sēsties pie stūres. Vidzemē un Rīgā dzīvo 75% atbildīgu pilsoņu. Mazāk atbildīgi cilvēki dzīvo Kurzemē, kur iereibušu cilvēku nelaistu pie stūres mazliet vairāk, nekā puse iedzīvotāju — 62%. Zemgalē 74% ir pret to, ka iereibis vadītājs sēstos pie stūres, savukārt Latgalē 70%.    

Ziņu lente
0