Mediji: kopš 1990. gada Latvija zaudējusi tikpat cilvēku, cik Pirmā pasaules kara laikā

CC0 / pixabay / Ceļojums
Ceļojums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo desmit gadu laikā Latviju pametuši aptuveni 200 tūkstoši darbspējīgo iedzīvotāju.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās vidēji par 74 cilvēkiem dienā, pēdējo 27 gadu laikā valsts zaudējusi aptuveni tikpat cilvēku, cik Pirmā pasaules kara laikā — 700 tūkstoši cilvēku, raksta Dienas Bizness.

Kā iepriekš rakstīja Sputnik Latvija katru gadu Latviju pamet 20 tūkstoši cilvēku. Latvijas iedzīvotāju došanos peļņā uz turīgākām valstīm centra Certus vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis vērtē no diviem aspektiem. Ja cilvēki aizbrauc uz ārzemēm un tur paliek, tas nodara milzīgus zaudējumus valsts IKP. Taču, ja latvieši apgūst jaunas iemaņas citās valstīs, bet pēc tam atgriežas mājās, tad šajā gadījumā tās palīdz valsts ekonomikai.

Naudas maks - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā izmērīt labklājību: Latvija reitingos un iespaidos

Nepārtraukta iedzīvotāju skaita samazināšanās, pēc atsevišķām aplēsēm, varētu nodarīt zaudējumus IKP 330-360 miljardu eiro apmērā. Pēdējo desmit gadu laikā Latviju pametuši aptuveni 200 tūkstoši darbspējīgo cilvēku, daudzi no viņiem aizbrauca kopā ar bērniem, kas perspektīvā padarīs valsti vēl vairāk "tukšu".

Latvijas Krievu savienības pirmsvēlēšanu sēdē 28. aprīlī partijas līdzpriekšsēdētājs Jurijs Petropavlovskis uzsvēra, ka latviskas Latvijas veidošana noriet neefektīvi. Divdesmit piecu gadu laikā Latviju pametis katrs trešais iedzīvotājs. Viņš atgādināja, ka neatkarības gados Latviju pametuši 100 tūkstoši skolēnu, kuri vēl pat nav paspējuši pastrādāt republikā, un nav pamata domāt, ka viņi atgriezīsies.

Tāpat Petropavlovskis atzīmēja, ka saskaņā ar aptaujām tikai 40% respondentu par emigrācijas iemeslu nosaukuši vienīgi ekonomiskus aspektus. 60% emigrantu aizbraukšana saistīta ar psiholoģiskām un emocionālām problēmām dzimtenē, tādām kā nacionālais naids un valdības naidīgā attieksme.    

Ziņu lente
0