"Viņa teica – bumba": pret Vislatvijas vecāku sapulci ierosināta krimināllieta

© Sputnik / Sergey MelkonovVislatvijas vecāku sapulce
Vislatvijas vecāku sapulce - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tatjana Ždanoka pastāstīja, ka Drošības policija ierosinājusi kriminālprocesu sakarā ar akciju "Vislatvijas vecāku sapulce", un pastāstīja, ka specdienestu uzmanības lokā nonākusi arī Latvijas Krievu savienība

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Drošības policija (DP) ierosinājusi krimināllietu sakarā ar Vislatvijas vecāku sapulci 31. martā, ko organizēja partija "Latvijas Krievu savienība" (LKS) Tatjanas Ždanokas vadībā, vēsta Mixnews.lv.

Kriminālprocess ierosināts 18. aprīlī. DP radušās aizdomas, ka Vislatvijas vecāku sapulces laikā, iespējams, notikušas prettiesiskas darbības. Specdienesti lietu klasificējuši saskaņā ar Kriminālkodeksa pantu no sadaļas "Par noziegumiem pret valsti".

TV telekanāli - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima izskatījusi likumprojektu par Krievijas TV apraides samazināšanu

Specdienests skaidro, ka kriminālprocess ierosināts, lai noskaidrotu apstākļus, informāciju par kuriem nav iespējams saņemt bez speciālām pilnvarām, kā arī "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm".

DP plāno krimināllietas ietvaros novērtēt iespējamās prettiesiskās darbības Rīgā 1. maijā gājienā pa Brīvības ielu, kura organizācijā arī piedalījās LKS pārstāvji.

Konkrētu aizdomās turamo vārdi netiek izpausti.

Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka intervijā radio Sputnik Latvija apstiprināja, ka viņas partija figurē DP ierosinātajā krimināllietā. Politiķe uzsvēra, ka pagaidām nekādu detalizētu informāciju par to LKS nevar saņemt.

LKS vadītāja izteica pieņēmumu, ka DP, iespējams, nav patikusi partijas valdes locekles Jevgēņijas Krjukovas uzruna, kā arī vienas māmiņas runa no sašutušo vecāku visus, kura idiomātiskā nozīmē izmantojusi vārdu "bumba".

"Maksimāls radikālisms bija tas, ka Jevgēņija Krjukova savā uzrunā ieteica organizēt skolu streikus. Taču, atvainojiet, tiesības uz streiku ir konstitucionālas, tā ir vispārpieņemta Eiropas norma. Un viena māmiņa, kura ņēma vārdu, teica "bumba" kaut kādā idiomātiskā nozīmē. Šis vārds izskanēja, iespējams, viņi tam tagad mēģinās piesieties," — par saviem pieņēmumiem pastāstīja Ždanoka.

Iepriekš pati Krjukova pastāstīja, ka aprīļa nogalē viņai piezvanījuši no nepazīstama numura un ierosinājuši ierasties Drošības policijā sarunai par Vecāku sapulci. Krjukova atteikusies ierasties bez pavēstes, jo nav bijusi pārliecināta, vai tas nav joks, un palūgusi atsūtīt viņai oficiālu uzaicinājumu. Taču pavēsti viņa nav saņēmusi.

Toties vēlāk Krjukovas darba vietā rehabilitācijas centrā "Vaivari" Jūrmalā ieradies policijas darbinieks, taču aktīvisti nav sastapis. Savukārt 2. maijā cilvēki maskās un formastērpos bez identifikācijas zīmēm ielenkuši "Vaivarus" un ielauzušies, lai, pēc Krjukovas domām, viņu aizturētu, taču tobrīd viņa jau izbraukusi no pilsētas.     

Ziņu lente
0