Krievu skolu pāreja uz latviešu valodu tiek apstrīdēta Satversmes tiesā

© Sputnik / Sergey MelkonovSatversmes tiesa
Satversmes tiesa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Saeimas deputāts Igors Meļņikovs piedāvā izvērtēt Izglītības likuma grozījumu atbilstību vairākiem Satversmes pantiem.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. "Rīcības partijas" valdes priekšsēdētājs, bijušais Saeimas deputāts Igors Meļņikovs apstrīd Satversmes tiesā (ST) Izglītības likuma grozījumus, kuri atceļ bilingvālo apmācību skolās, vēsta Mixnews.lv ar atsauci uz ST pārstāvi Ketiju Strazdu.

22. martā galīgajā lasījumā Saeima pieņēma Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma grozījumus, kuri paredz no 2019./2020. mācību gada pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolas posmā mazākumtautību skolās.

Nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Iesalnieks - Sputnik Latvija
Latvijas Tieslietu ministrijas sekretārs: nepatīk skolu reforma – brauciet uz Krieviju

Meļņikovs aicina ST izvērtēt Izglītības likuma atbilstību Satversmes 1. 91. un 112. pantam un dažām starptautiskām konvencijām.

1. pantā teikts, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, 91. pantā, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, un cilvēktiesības tiek ievērotas bez jebkādas diskriminācijas. 112. pantā teiks, ka katram ir tiesības uz izglītību, un valsts nodrošina iespēju iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību.

Taču partijas Facebook lapā tiek nosodītas protesta akcijas pret likumu, kuras, tostarp, veic Latvijas Krievu savienība.

"Mēs uzskatām par bezjēdzīgiem mītiņus un protesta akcijas, jo LR prezidents Raimonds Vējonis jau ir paziņojis par grozījumiem likumā par izglītību, kas paredz, ka vidējo izglītību Latvijā var iegūt tikai valsts valodā. Diemžēl daudzas partijas nopelna politisko kapitālu, virzot ļaudis ielās, pilnībā saprotot, ka strīds ir pārcēlies uz likumisko pusi, un tā risinājumu ir iespējams panākt tikai tiesas kartībā, tieši tāpēc, ka mēs saucamies par Rīcības partiju, tika nolemts sagatavot prasību un sākt tiesvedības procesu, un, ja būs tāda nepieciešamība, tad mēs esam gatavi sniegt prasības arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā!" teikts publikācijā.

Gaidāms, ka ST tiesnešu kolēģija izvērtēs Meļņikova prasību līdz 20. maijam un izlems, vai pieņemt to izskatīšanai, jeb noraidīt. Iesnieguma izskatīšanas termiņš var tikt pagarināts līdz diviem mēnešiem.

Tas ir pirmais iesniegums, kuru ST saņēmusi sakarā ar Izglītības likuma grozījumiem, taču, iespējams, ne pēdējā — iepriekš par to apstrīdēšanas apņemšanos ziņoja arī "Saskaņas" partija.    

Ziņu lente
0