Liepājas osta gatava ķerties klāt Krievijas kravām, no kurām atteikušies citi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liepājas ostas pārstāvji uzskata, ka šogad izdosies palielināt kravu apjomu.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Politiskā spriedze starp Krieviju un Eiropas Savienības valstīm netraucē biznesam sadarboties tranzīta sektorā, paziņoja Liepājas SEZ vadītāja vietnieks Uldis Hmieļevskis. Pēc viņa domām, Liepājas osta arī turpmāk būs interesanta austrumu kravu nosūtītājiem, jo tai ir vairākas priekšrocības, vēsta Latvijas Radio 4 raidījums "Doma laukums".

"Liepājas ostai ir priekšrocība — tā neaizsalst. Tas ir pirmais. Otrs — Liepājas osta attīstījās kā nišu kravu osta, kuras, iespējams, nevar pārkraut citas ostas. Tātad, mums ir dažas, pat lielas priekšrocības — apstrādāt ļoti specifiskas kravas. Un sarunās ar uzņēmējiem, ar loģistikas darbiniekiem, ar transporta speciālistiem, viņi šīs mūsu priekšrocības augsti vērtē un ar prieku vēlas tās izmantot, jo pats galvenais priekš biznesa ir atrast labu, efektīvu pēc izmaksām ceļu, pa kuru savu kravu nogādāt klientam," paziņoja Hmieļevskis.

Вентспилс - Sputnik Latvija
Latvija sākusi tranzītu atpakaļceļā: uz Krieviju nosūtīta rūda no Āfrikas

Viņš uzsvēra, ka galvenais priekš Latvijas uzņēmējiem. Lai turpinātu dominēt ekonomika.

"Mums ar Krievijas uzņēmumiem vienmēr bijušas ļoti labas un ciešas attiecības, sadarbība, un darbs norit daudzu gadu garumā. Un ceram, ka tas tādā pat līmenī arī turpināsies," piebilda Hmieļevskis.

Pēc viņa sacītā, Latvijas delegācija aprīļa vidū Maskavā notikušajā izstādē TransRussia veiksmīgi veidoja sakarus ar potenciāliem kontaktiem, perspektīvā tas sola jaunas kravas.

Pērnais gads Liepājas ostai bija samērā veiksmīgs un otrs rekordlielais pēc kravu apjoma kopš 1991. gada, tika pārkrauti 6 miljoni 600 tūkstoši tonnu.

"Taču varēja būt arī vairāk, jo mēs visi atceramies tos laikapstākļus, kuri bija jau gan oktobrī, gan visu novembri, gan daļēji arī decembrī. Kuri, protams, ietekmēja to, ka pārkraušanu pie piestātnēm praktiski vienkārši nevarēja veikt. Un krava palika noliktavās.

Daļēji, protams, tā krava, kuru mēs nepārkrāvām 2017. gada beigās, no noliktavām aizgāja šī gada pirmajā ceturksnī. Tas arī ir iemesls, kādēļ beramās kravas sastāda vairāk nekā 70% no kopējā apjoma, kurš arī pirmajā ceturksnī — gandrīz divus miljonus tonnu caur Liepājas ostu — ir ļoti labs rezultāts," pārliecināts Liepājas SEZ vadītājs Jānis Lapiņš.

Ļeņingradas apgabals - Sputnik Latvija
Eksperti: naftas kravu pārcelšana no Baltijas ostām uz Sanktpēterburgu ir utopiska

Turklāt viņš atzīmēja, ka svarīgāki ir nevis pārkraušanas rekordi, bet stabilitāte — Liepājas osta uzrāda pastāvīgu kravu plūsmas izaugsmi, sākot no 2010. gada. Ieplānotā ostas kravu plūsma šogad ir 7 miljoni 200 tūkstoši tonnu.

Taču Liepājas ostas pārstāvju optimismu neatbalsta visi eksperti — pagaidām Krievijai ziemeļrietumos nav neviena specializēta graudu termināla, kur tiktu īstenota pārkraušana, vairums no tiem atrodas valsts dienvidu daļā. Taču šo problēmu ir jāatrisina termināla celtniecībai Ustlugā.

Kompāniju grupa "Novotrans" grasās uzbūvēt Ustlugas ostā Ļeņingradas apgabalā specializētu graudu eksporta termināli ar uzglabāšanas apjomi 300 tūkstošu tonnu apmērā un caurlaides spēju līdz 5-6 miljoniem tonnu graudu gadā. Graudu termināls de facto paņems šī kravas veida pārkraušanu no Liepājas, uzskata eksperti.

"Projekts šajā nozīmē piedāvā optimālu graudu eksportēšanas problēmas risinājumu uz Eiropu. "Novotrans" termināls de facto paņems šī kravas veida pārkraušanu no Liepājas ostas, kura, tostarp, šī gada janvārī un februārī pārkrāva apmēram 710 tūkstošus tonnu graudu," paziņoja pētījumu aģentūras InfraNews ģenerāldirektors Aleksejs Bezborodovs.    

Ziņu lente
0