Latvija piedāvā Somijai un Zviedrijai iestāties NATO, taču neuzstāj

© Sputnik / Sergey MelkonovЗнак НАТО на борту германского корвета
Знак НАТО на борту германского корвета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka Latvija ir gatava atbalstīt Somiju un Zviedriju, ja tās vēlēsies pievienoties NATO.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Pēc Latvijas ĀM vadītāja Edgara Rinkēviča sacītā, gadījumā, ja Somija un Zviedrija kaut kad vēlēsies pievienoties NATO, Latvija tās atbalstīs, vēsta Mixnews.lv.

Taču Rinkēvičs uzsvēra, ka lēmumu par iestāšanos NATO šīm valstīm ir jāpieņem patstāvīgi. "Vismazākais, ko vajadzētu darīt, ir ietekmēt šo diskusiju," — paziņoja Latvijas ĀM vadītājs.

Iepriekš bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers pauda cerību, ka Somija un Zviedrija iestāsies NATO, jo šo valstu pievienošanās aliansei pārvērtīs Baltijas jūru par NATO jūru, jeb "īstu miera jūru".

Atbildot uz šādu Zatlera paziņojumu, Somijas vēstnieks Latvijā Ollijs Kantonens pateica, ka Somijas sabiedrības atbalsts dalībai NATO ir samērā neliels, savukārt pati Somija nevēlas būt par militāro konfliktu dalībnieci un izvēlas līdzdalību starptautiskajā stabilitātē, mierā, demokrātijā, cilvēktiesībās, likuma varā un vienlīdzībā. Ārpolitikā Somija pieņem lēmumus, balstoties uz nacionālajām interesēm, kas sekmē drošību un ekonomisko attīstību, kura lielā mērā saistīta ar Krieviju.

NATO mācības Igaunijā - Sputnik Latvija
Iereibuši britu karavīri "parādījuši vellu" mācībās Latvijā

Vērts atzīmēt, ka valdošās kreisās partijas Zviedrijā arī iestājas pret dalību aliansē. Sociāldemokrātu līderis Stēfans Levēns dažkārt atkārtoja, ka Zviedrija negrasās iestāties NATO, savukārt ārlietu ministre Margota Valstrēma izteica viedokli, ka šis solis būtu bezjēdzīga Krievijas provokācija.

NATO ģenerālais sekretārs Jens Stoltenberks nebūtu pretī redzēt Zviedriju alianses dalībvalstu vidū, un solīja tai plašu atbalstu NATO, ja valsts izvēlēsies pievienoties.

Maskavā vairākkārt paziņojuši, ka nav ieinteresēti konfrontācijas kurināšanā ar NATO – nedz Baltijas reģionā, nedz kaut kur citur, un uzsvēra, ka Krievija nekad neuzbruks kādai no NATO valstīm. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, NATO lieliski zina, ka Maskavai nav plānu kādam uzbrukt, un viņi vienkārši izmanto ieganstu, lai izvietotu vairāk tehnikas un bataljonu Krievijas robežu tuvumā.

Ziņu lente
0