Kā pierunāt stomatologus ārstēt bērnus

© Sputnik / Kirill Braga / Pāriet pie mediju bankasSpeciālists izgatavo metālkeramiskās protēzes
Speciālists izgatavo metālkeramiskās protēzes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stomatologam ir jākļūst par ģimenes ārstu, citādi bērni tā arī turpinās pa pusgadu gaidīt rindās pie ārsta, uzskata Latvijas Zobārstu asociācijā.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Zobārstu asociācija piedāvājusi bērnu stomatologu deficīta problēmas atrisinājuma veidu, vēsta LTV7 krievu apraide raidījumā "Dzīve šodien".

Latvijas stomatologi nevēlas ārstēt bērnus. Vissarežģītākā situācijas bērnu stomatoloģijā izveidojusies Kurzemē un Latgalē. Piemēram, ja jūs tagad gribat pierakstīt savu bērnu pie zobārsta Daugavpilī, tad pirms viņa stāvēs vēl divarpus tūkstoši bērnu, un rindas kārta pienāks tikai pēc 7-8 mēnešiem.

Ātrā palīdzība - Sputnik Latvija
Ātrā palīdzība Latvijas stilā: "sāp kāja – ej pie psihoterapeita"

Taču tajā pašā Daugavpilī šobrīd strādā 24 stomatoloģijas prakses. No tām tikai divām ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu par bērnu bezmaksas ārstēšanu.

Ar bērniem nevēlas strādāt nedz privātās stomatoloģijas prakses, nedz paši stomatologi. Pirmkārt, bērni nelabprāt ārstē zobus, un kamēr zobārst cenšas pierunāt bērnu atvērt muti, viņš zaudē laiku, pa kuru viņš varētu apkalpot citu pacientu.

"Tajās pašās privātklīnikās bērnus pieņem, un tā jau ir pavisam cita maksa pat par konsultāciju. Mums te mēdz būt tā, ka mēs varam pusstundu norunāt. Bērns nedeva sevi ārstēt — un mums tas netiek apmaksāts," skaidro Jeļena Jevsejeva, Daugavpils Stomatoloģiskās poliklīnikas bērnu stomatoloģe.

Otrkārt, valsts neapmaksā zobu ārstēšanu bērniem pilnībā. Tarifs, kuru aprēķina kopā Nacionālais veselības dienests un Stomatologu asociācija, nav tirgus cena par pakalpojumu, bet, pēc būtības, vien pašizmaksa. Šobrīd tā, ņemot vērā papildus finansējumu, tiek segta par 80%.

"Kaut gan no 1. janvāra Veselības dienests paaugstināja izcenojumu par 30%, taču tas vienalga neatbilst tam, cik būtu jāpiešķir bērnu ārstēšanai," saka Vaclavs Jasvins, Daugavpils Stomatoloģiskās poliklīnikas vadītājs.

Pēc Latvijas Zobārstu asociācijas vadītāja Anda Paeglīša domām, ir nepieciešams konceptuāli izmainīt pieeju problēmai, un stomatologam ir jākļūst par sava veida ģimenes zobārstu:

"Pacients iet ar ģimeni. Zobārsts ārstē ģimeni. Otrais punkts: Nacionālais veselības dienests maksā ārstam, ja viņš kaut vai divus, kaut trīs bērnus. Un treškārt — vecāki. Viņiem būs jāiet pie sava ārsta. Jo nevar būt variants, ka viņam nav ģimenes ārsta."

Šobrīd Nacionālais veselības dienests slēdz līgumus nevis ar stomatologiem, bet ar klīnikām — viņus noslogo ar kvotām, kuras ir jāatstrādā. Pēc Paeglīša domām, būtu labi, ja stomatologs ārstētu ģimeni, un pēc tam valsts apmaksātu viņam bērnu ārstēšanas faktu, savukārt vecāki apmaksātu savus pakalpojumus paši.    

Ziņu lente
0