Jelgavas pensionāri lūdz piešķirt viņiem bezmaksas braucienus sabiedriskajā transportā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские пенсионеры
Латвийские пенсионеры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jelgavas pensionāri atklājuši, ka viņiem ir mazāk braukšanas atvieglojumu, nekā citās lielākajās Latvijas pilsētās un lūdz šo situāciju mainīt.

RĪGA, 24. aprīlis – Sputnik. Jelgavas pensionāru biedrība (JPB) vērsusies ar iesniegumu pie Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa ar lūgumu atcelt pensionāriem ierobežojumus braucienu atvieglojumiem sabiedriskajā transportā, vēsta "Novaja Gazeta".

Šobrīd Jelgavā deklarētie pensionāri mēnesī drīkst veikt 20 braucienus ar sabiedrisko transportu ar 50% atlaidi (42,5 centi par braucienu). Tiklīdz limits tiek sasniegts, pensionāriem jāpērk pilnas cenas biļete – 0,85 eiro. JPB uzskata, ka ar to nepietiek.

Супружеская пара - Sputnik Latvija
Saeima steidzamā kārtā cenšas glābt Latvijas pensionārus no nabadzības

Nesen JPB kopējā sanāksmē tika veikta aptauja par mēnešbraucienu skaita palielināšanas nepieciešamību vismaz par 10. šo piedāvājumu atbalstīja visi biedrības locekļi. Tāpat viņi piedāvāja summēt braucienu skaitu ilgstošākā periodā – pusgada vai gada laikā, kā tas tiek darīts citās pašvaldībās. Bieži mēdz būt gadījumi, kad veselības problēmu dēļ ikdienu ir jāapmeklē fizioterapijas, rehabilitācijas procedūras un tā tālāk, un nākas apmaksāt daļu braucienu pēc pilnas cenas. "Tāpat slimību saasinājumos braucieni nenotiek, bet pēc atlabšanas ir regulāri jāapmeklē ārstniecības iestādes, un ietaupītie iepriekšējā periodā braucieni iet zudumā," — teikts pensionāru iesniegumā.

JPB valde nolēmusi izpētīt citu Latvijas lielāko pilsētu praksi, lai noskaidrotu, vai Jelgavas pensionāru prasības nav pārspīlētas. Tika noskaidrots, ka Jelgavas pensionāriem ir vispieticīgākie atvieglojumi: Rīgā, Valmierā, Daugavpilī, Jūrmalā un Rēzeknē braukšanas atvieglojumi sastāda 100%. Liepājā nestrādājošie pensionāri, kas jaunāki par 80 gadiem un ar ienākumiem līdz 300 eiro mēnesī, saņem 50% atlaidi visiem braucieniem, savukārt tie, kas ir vecāki, brauc bezmaksas. Jēkabpilī pensionāriem spēkā ir 50% atlaides visiem braucieniem (0,24 eiro par braucienu).

Iesniegumā pensionāri lūdz Jelgavas pilsētas domi atrisināt jautājumu ar atlaižu braucienu skaitu skaita palielināšanu jau tuvākajā laikā, savukārt 2019. gadā pārņemt citu lielāku pilsētu praksi un kompensēt pensionāriem braukšanu pilsētas autobusos par 100%.

Ziņu lente
0