Neelpojiet: Latvijā sabojājies gaiss

© Sputnik / Sergey MelkonovВид на Памятник Свободы и улицу Бривибас
Вид на Памятник Свободы и улицу Бривибас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziema atkāpusies, taču palika putekļi, kuru dēļ daudzās Latvijas pilsētās pasliktinājusies gaisa kvalitāte.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informāciju, vairāku Latvijas pilsētu gaisā tiek reģistrēta cieto putekļu daļiņu normatīvā rādītāja pārsniegšana, vēsta Baltnews.lv.

Tostarp, normas pārsniegtas Rīgā, Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē – visur, kur stāv meteoroloģiskās novērošanas stacijas, kas spēj veikt šādus mērījumus.

Gāzmaskas - Sputnik Latvija
Londonā gaisā izkliedēta toksiska viela

Cietās putekļu daļiņas ir smilšu, sāls un automobiļu dzinēju degšanas izdalījumu maisījums. Cieto daļiņu skaita pārsniegums gaisā tiek regulāri novērots pilsētas ielās martā un aprīlī, kad ziemā uzkrājušos sāli un smiltis vēl nav paspējuši novākt.

Saskaņā ar meteoroloģiskās novērošanas stacijas datiem, kura uzstādīta Rīgā, Brīvības ielā, pie Dailes teātra, sākot ar 15. aprīli, ikdienu tiek reģistrēta cieto putekļu daļiņu normatīvā rādītāja pārsniegšana.

Putekļu daļiņu koncentrācija, kuru diametrs ir līdz 10 mikrometriem, pēdējo sešu dienu laikā ir no 51 līdz 70 mikrogramiem kubikmetrā. Norma sastāda līdz 50 mikrogramiem kubikmetrā. Kopumā, kopš gada sākuma tika reģistrēti 35 šīs normas pārsniegšanas gadījumi.

Pilsēta bez sāls

Iepriekš tika ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv parādījusies jauna petīcija — "Par pilsētas ielām bez sāls!". Pēc petīcijas autoru sacītā, cilvēki, dzīvnieki un automobiļi pelnījuši ar laiku pārbaudītu apledojuma apkarošanas līdzekli – smiltis, nevis agresīvo sāli.

Rīgas domē paskaidroja, ka jau ir domājuši par to, ka sāls ir jānomaina uz smiltīm, taču, izpētot citu pilsētu pieredzi, nonāca pie secinājuma, ka Latvijas mainīgajos laikapstākļos sāls ir pats drošākais variants. Turklāt ierēdņi atzīmēja, ka no smiltīm ir vairāk putekļu, nekā no sāls.

Ziņu lente
0