Netraucējiet "ātrajiem": dzīvības glābšana ir svarīgāka nekā fotogrāfija

© Sputnik / Sergey MelkonovNeatliekamās palīdzības dienesta jaunās mašīnas
Neatliekamās palīdzības dienesta jaunās mašīnas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad "ātrās palīdzības" ārsti glābj dzīvību, nevajag skatīties viņiem pāri plecam, kuru nu vēl fotografēt ārstu darbības, medicīniskās iekārtas un pacientus.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) vērsies pie iedzīvotājiem ar aicinājumu netraucēt neatliekamās palīdzības brigādēm sabiedriskās vietās un operatīvajā transportā.

Lēmums vērsties pie sabiedrības pieņemts, ņemot vērā situāciju aizvadītajā nedēļā: pie kādas kafejnīcas Rīgā mediķi sniedza palīdzību pacientam, bet netālu esošais medija pārstāvis centies saņemt brigādes komentāru un filmēja arī mašīnā notiekošo.

Valsts ugunsdzēsības dienests - Sputnik Latvija
"Kā tu novieto savu automašīnu?": ugunsdzēsēju pacietība izsīkusi

NMPD norādīja, ka tamlīdzīga situācija var novērst mediķu uzmanību un novest pie smagām sekām. Konkrētajā situācijā mediķis, veicot injekciju, sadūries ar pacientam izlietoto adatu. Patlaban tiek veiktas analīzes, lai konstatētu, vai nav bijusi saskare ar inficētām asinīm.

"Es aicinu ikvienu apzināties iespējamās sekas, ja tiek traucēts brigādes darbs. Brigādes mašīnā var atrasties kritiski slims bērns, kuram elpceļos jāievieto speciāla caurulīte, lai viņš varētu elpot. Iespējams, tieši šajā brīdī palīdzība tiek sniegta narkomānam, un viena neprecīza kustība var radīt risku mediķim inficēties. Mašīnā var būt cilvēks bezsamaņā, kuru mediķi reanimē, vai psihiski slima persona, kura var kļūt agresīva, un apdraudēt mediķus. Uzmanības novēršana tikai uz mirkli  var radīt smagas sekas, kas var būt arī cilvēka dzīvības cenā," — uzsvēra NMP dienesta direktore Liene Cipule.

Neatliekamās palīdzības brigades bieži vien ir spiestas sniegt palīdzību parkos, uz ielām un ceļiem, veikalos, kur notiekošajam piesaistīta īpaša uzmanība. Pūlis, kas vēlas ieskatīties NMPD mašīnā, fotografēšana un video uzņemšana var novērst mediķu uzmanību, kā rezultātā iespējamas kļūdas.

Jāpiebilst, ka fotografēšana "ātrās palīdzības" automašīnā ir kategoriski nepieņemama, jo tiek pārkāptas pacientu tiesības.

Ziņu lente
0