Asfalta nebūs: miljoniem eiro tiks iztērēts smiltīm un šķembām

CC BY-SA 2.0 / Paul Hamilton / WaterГрунтовая дорога в ямах
Грунтовая дорога в ямах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija šogad plāno investēt desmitiem miljonu eiro grants ceļu remontā, taču asfaltēt tos neviens netaisās.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. Satiksmes ministrs Uldis Augulis pastāstīja par Latvijas grants ceļu remonta plāniem ikgadējā ceļu nozares konferencē "Valsts autoceļu tīkla nākotne: iespējas un izaicinājumi", vēsta Baltnews.lv.

Uz asfaltu neceriet

Augulis pastāstīja, ka kopējais autoceļu valsts finansējums šogad sastāda 307 miljonus eiro, no kuriem 183 miljoni tiks piešķirti no valsts budžeta, savukārt 124 miljoni no ES fondiem.

Militārās mācības Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ceļi, ceļi, kas tie ceļi. ES pārvērtīs savas šosejas par kara taku

Pēc ministra sacītā, 2018. gadā plānots sakārtot 400 kilometru autoceļu ar grants segumu. Šiem mērķiem jau piešķirti 30 miljoni eiro.

Taču uz to, ka grants ceļus Latvijā noasfaltēs, cerēt nevajag. Augulis uzsvēra, ka remontdarbi iekļauj sevī ceļu seguma izlīdzināšanu ar greideri, bedru aizbēršanu ar šķembām un smiltīm un lietus ūdens novadīšanas grāvju attīrīšanu ceļmalās.

Šī gada februārī Augulis paziņoja, ka celtniecības un remontdarbus Latvijā plānots veikt 152 ceļu objektos, kuru kopējais garums sastāda apmēram 1 300 kilometrus. Viņš atzīmēja, ka 2018. gadā tiks sakārtots par 200 kilometriem vairāk ceļu, nekā 2017. gadā.

Pēc Auguļa sacītā, ceļi, ko plānots sakārtot, izvēlēti, pamatojoties uz datiem par satiksmes intensitāti un smagā transporta skaitu, kurš pa tiem brauc. Tie ir grants ceļi apdzīvotās vietās, ceļi, kas savieno apdzīvotas vietas vai nodrošina izbraukšanu uz asfaltētiem ceļiem.

Slikti un ļoti slikti ceļi

Bedrains ceļš - Sputnik Latvija
Šogad Latvijā tiks remontēti ceļi

Iepriekš Satiksmes ministrija atzina Latvijas ceļu stāvokli par kritisku: slikti un ļoti slikti izrādījušies 44% asfaltēto autoceļu un 43% ceļu ar grants segumu.

Savukārt bijušais Latvijas premjerministrs, Latvijas ceļu būvētāju biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš atzīmēja, ka ceļi atrodas tādā stāvoklī, ka vieglāk būtu apgūt lidojošas mašīnas, nekā savest tos kārtībā.

Bērziņš apgalvoja, kad Latvijā iestāsies slapjdraņķa periods, vairums ceļu segumu kļūs braukšanai pilnībā nepiemēroti, neatkarīgi no tā, vai tas ir grantēts ceļš vai asfaltēts ceļš, un līdz ar katru gadu situācija tikai pasliktināsies.

Paši Latvijas iedzīvotāji sen pauž neapmierinātību sakarā ar vietējo ceļu stāvokli. Latvijas iedzīvotāji nolēmuši, ka valdība nepievērš uzmanību nedz ceļiem, nedz iedzīvotājiem, savukārt visi viņu iemaksātie nodokļi pazūd nezināmā virzienā.

Ziņu lente
0