Desmitiem miljonu aizsardzībai: Latvija turpinās audzēt militāro budžetu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Panākt un apdzīt: Latvijas aizsardzības budžets ik gadus palielināsies, un līdz 2021. gadam pieaugs vairāk nekā par 50 miljoniem eiro.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Valdības lēmums par bāzes izdevumiem nosaka: Latvijas aizsardzības budžets 2019. gadā pieaugs par 12,3 miljoniem eiro, informē Baltnews.lv.

Министр обороны Андрей Равков - Sputnik Latvija
Baltkrievijas aizsardzības ministrs kritizē Austrumeiropas militarizāciju

Ministru kabinets atbalstījis Aizsardzības ministrijas pamata izdevumu palielināšanu par 12,369 miljoniem eiro 2019. gadā, par 14,309 miljoniem eiro – 2020. gadā, un par 53,532 miljoniem eiro – 2021. gadā, lai nodrošinātu 2% iekšzemes kopprodukta aizsardzības nozarei.

Tagad Aizsardzības ministrijai divu mēnešu laikā jāiesniedz Finanšu ministrijā informācija par izdevumu plānveida palielināšanu konkrētiem pasākumiem un programmām.

Iepriekš ziņots, ka Latvijas Ministru kabinets apstiprināja likumprojektu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017., 2018. un 2019. gadam", kas nosaka: valsts uzņēmusies saistības palielināt aizsardzības izdevumus līdz 2%, lai tādējādi izpildītu NATO prasības aizsardzības budžeta.

Latvijas aizsardzības sektora kopējais budžets 2018. gadā sastāda 567 miljonus eiro – par 126,8 miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš.

Panākt un apsteigt

Пожилая жительница Риги с крупнокалиберным пулемётом - Sputnik Latvija
Publicists: Aizsardzības ministrija Latvijas iedzīvotājus uzskata par lielgabalu gaļu

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis iepriekš informēja, ka budžetā paredzētie aizsardzības izdevumi 2% apmērā no IKP nav robeža, un Latvijai nāksies ieguldīt šajā jomā vēl vairāk, ja Latvija vēlas iet kopsolī ar modernajām tehnoloģijām un zināšanām. Lēmumu par aizsardzības budžetu palielināšanu līdz 2% IKP Latvija, Igaunija un Lietuva pieņēma jau 2016. gada beigās Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās laikā. Vēlāk, kad ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss norāja Eiropas valstis par nepietiekamu NATO finansējumu, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apsolīja, ka valsts aizsardzības budžets tiks palielināts jau 2018. gadā.

NATO budžeta pieaugumu kritiski vērtē Krievija. Valsts pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško iepriekš pavēstīja: ja visas NATO valstis izpildīs kritēriju un ieskaitīs organizācijas budžetā 2% IKP, Eiropas kopējie izdevumi sasniegs aptuveni 400 miljardus, un šī milzu nauda var aiziet cīņai ar tā saucamo lielo pretinieku, nevis terorismu. Gruško uzvēra, ka Ziemeļatlantijas alianses aktivitāte austrumu flangā vērsta uz placdarma izveidi spēka projicēšanai Krievijas virzienā.

Ziņu lente
0