Čeku loterija Latvijā: tirdzniecības uzplaukums un trīs miljoni eiro

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasТерминал для безналичной оплаты
Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests sagatavojis čeku loterijas projektu un aprēķinājis peļņu, kādu varētu nest šī iecere.

RĪGA, 13. aprīlis — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publicētā informācija liecina, ka čeku loterija, kurā varēs piedalīties visi Latvijas iedzīvotāji, varētu sākties 2019. gada augustā, vēsta Grani.lv.

Latvijas Loto - Sputnik Latvija
Ienākumi valstij, atkarība pilsoņiem: kas bīstams loterijās

Valsts loterijā var piedalīties visi Latvijas iedzīvotāji, ja iegādājušies preces par summu virs 5 eiro, neskaitot PVN, un paņēmuši čeku. Šo čeku vajadzēs reģistrēt internetā. To iespējams paveikt arī ar mobilās lietotnes starpniecību.

Pēc čeka reģistrācijas pircējs kļūst par loterijas dalībnieku un var vinnēt summu no 200 līdz 3000 eiro apmērā. Nejaušās izvēles ģenerators ik nedēļu noteiks desmit uzvarētājus, kuri saņems pa 200 eiro, un viens pircējs reizi mēnesī saņems laimestu 3 tūkstošu eiro apmērā.

Jāpiebilst, ka šāda loterija valstij izmaksās vērā ņemamu summu: speciālās IT sistēmas izstrāde izmaksās 200 tūkstošus eiro, izdevumi balvu fondam un administratīvie izdevumi sastādīs vēl pa 250 tūkstošiem eiro 2019. un 2010. gadā.

Kas vinnēs, kas zaudēs

Varasiestādes uzskata, ka no šīs ieceres saņems vairāk, nekā izdos tās īstenošanai. VID uzskata, ka čeku loterija ienesīs valsts kasē vēl 3 miljonus eiro, jo mazināsies negodīgu tirgoņu skaits, kuri izvairās no nodokļiem. Latvijas iedzīvotāji sāks pieprasīt čekus un tādējādi palīdzēs VID cīnīties ar nereģistrētiem kases aparātiem, un galu galā Latviju gaida godīgas tirdzniecības un godīgas nodokļu nomaksas uzplaukums.

Saeimas deputāts un Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks - Sputnik Latvija
Lietderīgais ar patīkamo: kā papildināt budžetu ar loteriju

2017. gadā čeku loterijas ideju ierosināja Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Imants Parādnieks. Viņš aprēķināja, ka tamlīdzīga izloze kļūs par labu motivāciju nomaksāt nodokļus un varētu ienest Latvijas budžetā aptuveni 8 miljonus eiro.

Parādnieka ideju atbalstīja koalīcijas padome. Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis norādīja, ka čeku loterija ir viens no paņēmieniem, kurš var palīdzēt mainīt cilvēku ieradumus, piemēram, Latvijas iedzīvotāju nevēlēšanos ņemt čekus par nopirktajām precēm un pakalpojumiem.

Kučinskis atzīmēja, ka loterija būs nepieciešama tikai dažus gadus, līdz iedzīvotāji iemācīsies lūgt čekus, jo pašreizējā situācijā tirgotājiem rodas iespēja izvairīties no nodokļu nomaksas.

Atšķirībā no Parādnieka, Kučinskis prognozēja valsts budžeta papildināšanos uz loterijas rēķina par 3 miljoniem eiro, kā patlaban aprēķina VID.

Pēc kaimiņu piemēra

Latvijas Loto - Sputnik Latvija
Sievas un bērnu dzimšanas datumi palīdzējuši Latvijas iedzīvotājam vinnēt loterijā 600 tūkstošus eiro

Kaimiņu Lietuvā čeku loterija startēja 2017. gada novembrī. Pircēji Lietuvā var piereģistrēt īpašā vietnē kases čekus, ko viņi saņēmuši kafejnīcā, restorānā, ēdnīcā, frizētavā remontdarbnīcā vai tirgū. Loterijā var laimēt summu no 200 līdz 5000 eiro apmērā.

Gada balvu fonds sastāda aptuveni 173 tūkstošus eiro, vēsta Sputnik Lietuva.

Jau pirmajā izlozes nedēļā loterijā piedalījās aptuveni 40 tūkstoši čeku, starp kuriem lielākā daļa bija saņemti par pakalpojumu apmaksu. Pirmie desmit uzvarētāji saņēma pa 200 eiro. Mēneša laikā loterijai tika reģistrēti 222 tūkstoši čeku. Pirmā galvenā balva 5 tūkstošu eiro apmērā tika izlozēta 2018. gada pirmajā darba dienā – 2. janvārī.

Ziņu lente
0