Ēdiet dārzeņus, dzeriet kafiju un staigājiet kājām: dzīve Latvijā kļuvusi dārgāka

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Pāriet pie mediju bankasSarūsējuši pirkumu ratiņi pludmalē
Sarūsējuši pirkumu ratiņi pludmalē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja uzturā lietot dārzeņus, cukuru un kafiju, staigāt kājām, nedzert, nepīpēt un neārstēties, var sataupīt naudu aviobiļetēm, kuru cena ir samazinājusies.

RĪGA, 12. aprīlis — Sputnik. Latvijas Centrālā statistikas pārvalde salīdzinājusi preču un pakalpojumu cenas 2018. gada martā ar cenām šajā periodā gadu iepriekš un nonākusi pie skumjiem secinājumiem, vēsta Grani.lv.

CSP dati liecina, ka gada laikā preču cenas valstī augušas par 1,6%, pakalpojumu cenas — par 3,7%.

Inflācija - Sputnik Latvija
Februārī inflācija Latvijā bijusi augstāka nekā vidēji ES

Pārtikas produktu vidū straujāk augušas piena produktu cenas, to starpā pirmo vietu ieņem sviests, kura cena pieaugusi par 39,5%. Piens kļuvis dārgāks par 7,3%, krējums — par 11,7%, kefīrs — par 8,9%, jogurts — par 3,1%, biezpiens un sieri — par 2,6%.

Inflācija skārusi ne tikai piena produkcijas cenas. Cūkgaļas cena augusi par 9,6%, augļu cena — par 7,8%, olas maksā par 17,6% dārgāk, maize — par 4,1%, saldējums — par 8,6%, bet sulas — par 7,4%.

Augušas arī alkoholisko dzērienu un tabakas cenas — vidēji par 4,2%.

Ar cenu samazināšanos patērētājus varēja iepriecināt tikai svaigi dārzeņi, kuru cena kritusies par 19,6%, cukurs, kas tagad ir par 32,2% lētāks, un kafija, kas maksā par 9,9% mazāk nekā pērn. Samazinajušās arī aviobiļešu cenas.

Dzīve ir dārga

Dzīve Latvijā kļuvusi dārgāka nekā pērn arī no citu rādītāju viedokļā. Vidēji par 2,9% auguši komunālo pakalpojumu rēķini un īres maksa, tāpat pieaugusi arī remontdarbu vērtība.

Pavērt maciņus nāksies arī automašīnu īpašniekiem: dīzeļdegvielas cenas pieaugušas par 5,4%, benzīna cenas — par 5,6%. dārgāks kļuvis transporta līdzekļu remonts, ievērojami pieaugusi automašīnas apdrošinašanas maksa. Toties gāzes uzpilde automašīnās tagad ir lētāka par 0,5%.

Saules enerģijas elektrostacija - Sputnik Latvija
Ašeradens pret OIK: latviešu maki neiztur "zaļo" enerģiju

Augušas cenas arī pakalpojumu sfērā: sadārdzinašanās vērojama ēdināšanas sektorā, frizētavās, skaistumkopšanas salonos un stomatoloģijas kabinetos. Pieaugušas arī zāļu cenas aptiekās un telekomunikāciju pakalpojumi.

2017. gada decembrī CSP vēstīja, ka salīdzinājumā ar 2016. gadu pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenas pieaugušas par 4,7%. Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas pieaugušas par 8%, ar transportu saistītās preces un pakalpojumi gada laikā sadārdzinājušies pae 2,1%, ar mājokli saistītie pakalpojumi — par 2,6%, medicīnisko pakalpojumu cenas pieaugušas par 3,3%.    

Ziņu lente
0