Rīgas restorāni brīdina: bez vasaras terasēm viņiem draud bankrots

© Sputnik / Динара НикифороваKafejnīca un restorāns Labais krasts 11. novembra krastmalā
Kafejnīca un restorāns Labais krasts 11. novembra krastmalā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās prasības par atklāto terasu organizēšanu Rīgā nostādījušas draud ar iznīcību galvaspilsētas restorāniem un kafejnīcām.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Latvijas restoratoru biedrības aplēses liecina: ja parasts restorāns Rīgā zaudē iespējas atvērt vasaras terasi, tā zaudējumi pieaugs līdz 145 tūkstošiem eiro gadā, un tas draud ar bankrotu.

Restorānu īpašnieki pieprasa mainīt ugunsdrošības noteikumus un noteikt pārejas periodu, kura laikā uzņēmējiem radīsies iespēja tiem pielāgoties, turklāt netiks liegta tirdzniecība uz ielām un vasaras terases, ziņo portāls skaties.lv.

Заброшенный дом на углу улиц Марияс и Элизабетес - Sputnik Latvija
Reāls drauds galvaspilsētas centrā: Rīgas dome atcerējusies par graustu

Nesen Latvijas Restoratoru biedrība ar atklātu vēstuli vērsās pie ekonomikas, finanšu un iekšlietu ministriem un Rīgas mēra, kurā informēja par problēmas būtību.

Latvijas Restoratoru biedrība un Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija aicina nekavējoties novērtēt pašreizējo situāciju un spert attiecīgos soļus.

Vienlaikus daži uzņēmēji riskē un jau tagad pārkāpj normatīvos aktus. Vakar Hotel Roma pārvaldniece Linda Mūrniece sociālajā tīklā Facebook publicēja fotogrādiju, kurā sūdzējās par situāciju.

"Paldies Nilam! Paldies Rīgas domei!

Fotogrāfijā redzama mūsu jaunā "terase". 2 galdi. Šādā laikā grēks kādu krēslu neiznest, lai pašiem un garāmgājējiem prieks. Galu galā — arī ilgi gaidītā sezona sākusies.

Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Būs tikai sliktāk: Nils Ušakovs apsolījis rīdziniekiem vasaras sastrēgumus

Kāpēc 2 galdi, ne parastā, skaistā terase? Tāpēc, ka strādājam Rīgā. Un šīs pilsētas Dome dara visu, lai kaitētu uzņēmējiem, iedzīvotājiem un pašai pilsētai.

Vienmēr visu darām saskaņā ar noteikumiem, lai cik absurdi tie nebūtu. Jo izdarīt ir ātrāk nekā diskutēt par kādas normas lietderību. Šogad tomēr diskutējam. Kopš februāra. Atkal viss ir citādāk nekā iepriekš, atkal sākam visu no jauna un maksājam par katru soli.

Pat paspējām visu laikā. Iesniedzām dokumentus, kurus kaut kad izskatīs un varbūt arī izdomās jaunus noteikumus, lai terasi vasarā nevarētu uzlikt. Nezinām, kas būs. Zinām vien būvvaldes atbildi "arhitektu ir tik, cik ir…".

Tomēr, kad mūsu uzņēmumam Rīgas Dome piesūta 120 000 EUR īpašuma nodokli, tad neviens droši vien nepieņems manas atrunas "naudas ir tik, cik ir un es nevaru to samaksāt…"

Tā nu izstiepām divus galdus, kurus lepni saucam par terasi. Gaidām pašvaldības policiju, lamājam Rīgas Domi un baudām brīnišķīgo laiku."

Publikācijas komentāros Mūrniece precizēja, ka terases uzstādīšana pie bāra Mazais Otto pie viesnīcas Hotel Roma nav aizliegta, taču nav arī atļauta, — pēc viņas pārliecības, dome vienkārši vilcina laiku. "Galvenais — tā ir mūsu zeme, īpašums, uz kura gribam likt terasi. Kam vajadzētu procedūru atvieglot.. Tici man, zinām kārtību, kā to dara un iesniedzām visu laikā," — viņa uzsvēra.

Geju parāde Stambulā - Sputnik Latvija
Rīgas dome neiebilst pret "Baltijas praidu"

Iepriekš šefpavārs Ēriks Dreibants pastāstīja izdevumam DB, ka pašvaldība nav izsniegusi atļauju vasaras terases atvēršanai pie restorāna "Tam labam būs augt" Jēkaba kazarmās. Pie tam terase, kas restorānam izmaksāja 10 tūkstošus eiro, uzcelta pirms diviem gadiem un saskaņota visas iestādēs. Atļauja nav izniegta tāpēc, ka iela ir pārāk šaura ugunsdzēsēju piebraukšanai.

"Ja kādam restorānam atņem iespēju atvērt vasaras terasi, kura ir darbojusies visus iepriekšējos gadus, pēc būtības, tas nozīmē šī restorāna bankrotu," — uzskata pazīstamais šefpavārs un restorāna "Tam labam būs augt" līdzīpašnieks Dreibants.

 

Ziņu lente
0