Paātrinās Rīgas ostas kravu apjomu krišanās

© Sputnik / Sergey MelkonovVilciens
Vilciens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas ostas kravu apgrozījums 2018. gad trijos mēnešos samazinājies par 11,6%, salīdzinot ar analoģisku periodu 2017. gadā, pēc janvāra un februāra rezultātiem kritums sastādījis 10,1%.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Rīgas Brīvostas kravu apgrozījums šī gada trijos mēnešos sastādīja 8 miljonus 223 tūkstošus tonnas, kas ir par 11,6% mazāk, nekā analoģiskā periodā 2017. gadā, liecina ostas mājas lapā sniegtā statistika.

Vislielākais kritums ir lejamo kravu pārkraušanā. No 2018. gada janvāra līdz martam Rīgas ostā tika pārkrauti 1066 tūkstoši tonnu lejamo kravu (no tām 1052 tūkstoši tonnu ir naftas produkti — red.), kas ir par 43,4% mazāk, nekā pērnā gada pirmajos trīs mēnešos.

Работа морского торгового порта Усть-Луга - Sputnik Latvija
Ustjluga palielina pārkrauto ogļu apjomu. Latvija zaudējusi 26% apjoma

Samazinājušies arī beramo kravu apstrādes apjomi — par 9,5% pret 2017. gada rādītāju. Ogļu pārkraušana nokritusies par 8,8% — līdz 3189 tūkstošiem tonnu, taču ogle paliek galvenā Rīgas ostas kravu apgrozījuma struktūrā (38,8% no kopējā apjoma). Ķīmisko kravu tika aprstrādāts par 23,8% mazāk, nekā pērn — 514 tūkstoši tonnu. Taču pieaudzis graudu un graudu produktu pārkraušanas apjoms — par 19,2% — līdz 360 tūkstošiem tonnu.

Ir pieaugums arī ģenerālo kravu apstrādes apjomos — pēc trīs mēnešu darba rezultātu apkopošanas šis rādītājs ir par 16,5% augstāks, nekā no 2017. gada janvāra līdz martam.

Pēc esošā gada divu mēnešu (janvāris un februāris) rezultātu apkopošanas Rīgas ostas kravu apgrozījums samazinājies par 10,1%, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka otras lielākās Latvijas ostas — Ventspils ostas — kravu apgrozījums esošā gada trijos mēnešos samazinājies par 31%, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn. No janvāra līdz martam Ventspils ostā tika pārkrauti 4 miljoni 913 tūkstoši tonnu kravas.

Latvijas, kā arī citu Baltijas valstu, tranzīta sektors pazaudējis ievērojamu kravu apjomu Krievijas nolūku dēļ attīstīt savu infrastruktūru Baltijas jūrā, kā arī palielināt dzelzceļa kapacitāti Ļeņingradas apgabalā.

Работа морского торгового порта Усть-Луга - Sputnik Latvija
Ustjluga palielina pārkrauto ogļu apjomu. Latvija zaudējusi 26% apjoma

Saskaņā ar organizācijas "Baltijas asociācija — transports un loģistika", četru gadu laikā dzelzceļa pārvadājumi samazinājušies par 23%, Latvijas ostu apgrozījums samazinājies par 16%, savukārt tautsaimniecība zaudējusi vismaz 132 miljonus eiro.

Asociācija uzrakstījusi vēstuli Latvijas deputātiem Eiroparlamentā un Eirokomisijas viceprezidentam Valdim Dombrovskim, kurā aicina izstrādāt ostu atbalsta programmu.

Programma varētu paredzēt kravu novirzīšanu no citām ES ostām. Tāda veida programmas Eiropas mērogā ieviestas vairākās nozarēs, lai mazinātu bezdarbu, atzīmēja asociācijas vadītāja Inga Antāne.    

Ziņu lente
0