Politika

Ierosināts impīčments: Vējonim pārmet gļēvumu Izglītības likuma jautājumā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents Raimonds Vējonis izsludinājis Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz: vidējo izglītību Latvijā būs iespējams saņemt tikai latviešu valodā.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Krievijas vēstniecība Rīgā pauž nožēlu par Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa lēmumu izsludināt grozījumus, kuri vidējo izglītību valstī paredz tikai latviešu valodā. EP deputāts Miroslavs Mitrofanovs pārmeta Vējonim gļēvumu, Degi Karajevs iesaka impīčmentu, bet Saeimas deputāts no "Saskaņas" partijas Boriss Cilēvičs apstiprināja, ka partija gatavo prasību Satversmes tiesai.

22. martā Latvijas Saeima pieņēma lēmumu ieviest mazākumtautību skolās mācības latviešu valodā. 2. aprīlī prezidents izsludinājis grozījumus.

Nav izdevies panākt, lai uzklausa

Krievijas vēstniecība Latvijā komentēja Vējoņa lēmumu savā lapā Facebook.

"Ar rūgtumu vērojam, ka krievvalodīgajai mazākumtautībai Latvijā, kas rēķinājās ar iespēju īstenot savas tiesības uz izglītību dzimtajā valodā, nav izdevies panākt, lai valsts valdība viņus uzklausītu. Acīmredzams un bēdīgs fakts — ignorētas ne tikai lielas Latvijas iedzīvotāju daļas intereses, bet arī starptautiskie normatīvie akti mazākumtautību tiesību aizsardzības jomā," — teikts diplomātiskās misijas publikācijā.

Rīkojies kā gļēvulis

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, izsludinot likumu par mazākumtautību skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā, rīkojies kā gļēvulis, pakļaujoties nacionālistu diktātam. Šādu viedokli pauda viens no protesta akciju organizatoriem, Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs, vēsta Mixnews.lv.

Šprotes - Sputnik Latvija
Gasparjans: naudas un tranzīta vietā Latviju gaida pļauka no ES un Krievijas sankcijas

"Raimonds Vējonis rīkojies kā gļēvulis, kurš nodevis savus demokrātiskos ideālus un cilvēkmīlestību. Viņš pakļāvies politisko huligānu — radikālo nacionālistu diktātam. Tas ir vēl sliktāk nekā noziegums — tā ir kļūda. Sajutuši viņa bailes, viņi arī turpmāk noslaucīs kājas gan ap demokrātiskajām vērtībām, gan Latvijas prezidenta institūtu kā tādu," — teica Mitrofanovs.

Politiķis atzīmēja, ka ar šo likumu Latvija pārkāpj savas ES dalībvalsts saistības.

"Pieņemot reformu par krievu skolu pārvešanu uz valsts valodu, Latvija pārkāpj saistības, ko uzņēmās, iestājoties Eiropas Savienībā. Tas ir pietiekami spēcīgs arguments, lai ietekmētu šī lēmuma atcelšanu," — Mitrofanovs pauda savā lapā Facebook.

Mazākumtautību skolu aizstāvis Degi Karajevs nosauca Vējoni par zvēresta pārkāpēju un aicināja pieteikt impīčmentu.

"Raimonds Vējonis ir zvēresta pārkāpējs, Raimonds Vējonis nodevis Latvijas tautas intereses, Raimonds Vējonis nav mans prezidents. Pieprasu prezidenta demisiju! Lai būtu impīčments!" — viņš raksta savā lapā Facebook.

Situācija ir sarežģīta

Pēc Vējoņa lēmuma izsludināt likumu "Par izglītību" un "Par vispārējo izglītību" partijas "Saskaņa" deputāts Boriss Cilēvičs apstiprināja, ka partija izvērtē iespēju iesniegt prasību Satversmes tiesā.

"Situācija ir ļoti sarežģīta," — atzina politiķis sarunā ar Baltnews.lv.

Politiķis atteicās vērtēt, kāds varētu būt tiesvedības rezultāts, taču atzīmēja, ka "Saskaņa" diezin vai gatavotu prasību, ja nebūtu nekādu iespēju gūt panākumus.

Cilēvičs atgādināja, ka pašreizējā situācija atšķiras no stāvokļa 1998. gadā, kad tika pieņemts Izglītības likums. Tolaik likums paredzēja, ka no 2004. gada 1. septembra mācības mazākumtautību skolu vecākajās klasēs notiks tikai valsts valodā. Tomēr 2004. gada februārī masveida protesta akciju un starptautisko ekspertu slēdzienu spiediena rezultātā Latvijas Saeima bija spiesta grozīt likumu un noteikt kompromisa proporciju 60:40.

Maršs krievu skolu aizsardzībai - Sputnik Latvija
Petropavlovskis: cīnīsimies par krievu skolām Eiropas Parlamentā

"Protams, var vilkt paralēles ar toreizējo situāciju. Taču nav iespējams divreiz ieiet vienā upē," — teica politiķis.

Krievijas Valsts domes vicespīkeris Pjotrs Tolstojs, komentējot Vējoņa pasludinātos grozījumus, paziņoja, ka Krievijas parlaments turpinās aizstāvēt savu viedokli, par to, ka izglītības likvidācija mazākumtautību valodās Latvijā nav pieļaujama. Paziņojuma projektā teikts, ka Latvijas valdības darbību — Latvijas krievvalodīgo pilsoņu tiesību un brīvību pārkāpuma — dēļ nepieciešams pielietot īpašos ekonomiskos pasākumus pret Latviju, ko paredz federālais likums "Par speciālajiem ekonomiskajiem pasākumiem".     

Ziņu lente
0