Produkti Latvijas veikalos kļūs veselīgāki

© Pixabay / Ande_HazelKartupeļi frī
Kartupeļi frī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lētie saldumi, saldās un sāļās uzkodas, cepti ēdieni, kuri satur veselībai kaitīgos mākslīgos transtaukus, šovasar varētu pazust no veikalu plauktiem.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Jau šovasar no veikalu plauktiem varētu pazust produkti, kuru saturā atrodami transtauki, vēsta Skaties.lv.

No 1. jūnija Latvijā tiks ieviesti stingri ierobežojumi transtauku saturam pārtikas produktos — gan vietējās, gan importa precēs. Veselības ministrija norādīja, ka jaunie noteikumi attiecināti uz fabrikās ražotajiem transtaukiem.

"Iedzīvotāji pārsvarā patērē tos pārtikas produktus, kuri satur mākslīgi ražotos transtaukus — saldumus, konditorejas izstrādājumus, saldās un sāļās uzkodas," — atzīmēja Veselības ministrija.

Hipermārketā - Sputnik Latvija
Produkti nemaz nav tik slikti: Lietuva atkāpjas "pārtikas aparteīda" lietā

Noteikumi paredz: jo mazāks ir tauku saturs pārtikas produktos, jo lielāks ir atļautais transtauku saturs tajos. Piemēram, izejvielās ar tauku saturu virs 20% transtauku saturs nevar pārsniegt 2 gramus uz katriem 100 gramiem kopējā tauku satura.

Transtauku saturu pārtikas produktos noteikumi ierobežo tikai sešās ES valstīs, tāpēc jaunie noteikumi tiks attiecināti uz visiem Latvijā pārdotajiem produktiem.

Latvijas pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) norādīja, ka Latvijas pārtikas produkcija jau ir gatava jaunajiem noteikumiem, taču pagaidām nekas nav zināms par importētajiem produktiem. LPUF jau ir pieprasījusi Ministru kabinetā papildu finansējumu 90 tūkstošu eiro apmērā laboratorijas testiem.

Visbiežāk transtauki sastopami lētajos saldumos un treknos, eļļā ceptos produktos. LPUF pastāstīja, ka cenu pieaugums tamlīdzīgiem produktiem ir apšaubāms, taču, iespējams, lētākās importa preces pazudīs no Latvijas veikaliem.

Ziņu lente
0