Drošības policija pastāstījusi, kas kopīgs izlūkdienestam un uzturēšanās atļaujām

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasUzturēšanās atļauju izsniegšana
Uzturēšanās atļauju izsniegšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija savā ikgadējā pārskatā paskaidroja, par ko satraukusies, kad ierosinājusi anulēt vai neizniegt uzturēšanās atļaujas.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Latvijas Drošības policijas (DP) ikgadējais pārskats  liecina, ka pērn specdienests ierosinājis anulēt vai neizsniegt uzturēšanās atļaujas Latvijā, ņemot vērtā paaugstināto pretizlūkošanas risku, vēsta Mixnews.lv.

Pārskatā norādīts, ka 2017. gadā DP pārbaudījusi ārvalstniekus, kuri vēlējušies saņemt uzturēšanās atļaujas uz investīciju pamata Latvijā, un devusi slēdzienus Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), kura savukārt pieņem lēmumus par uzturēšanās atļauju izsniegšanu, anulēšanu vai lūguma noraidīšanu.

Draudi un riski

Aizvadītajā gadā specdienests ieteicis neizsniegt uzturēšanās atļaujas 26 ārvalstniekiem un anulēt 21 atļauju. Tamlīdzīgus ieteikumus DP sniegusi, ņemot vērā tās rīcībā esošo negatīvo informāciju par ārvalstnieku un vērtējot riskus Latvijas drošībai.

Vīruss-šantāžists - Sputnik Latvija
Drošības policija gatavojas kiberuzbrukumiem pirms Saeimas vēlēšanām

Pretizlūkošanas riski konstatēti 72% gadījumu, kuros tika ieteikts noraidīt uzturēšanās atļaujas lūgumu. Tas nozīmē, ka DP saskatījusi ārvalstu specdienestu iespējas ietekmēt uzturēšanās atļaujas pretendentus, kuri ārvalstu aģentu ietekmē var veikt darbības pret Latvijas interesēm.

19% gadījumu ieteikumi noraidīt uzturēšanās atļauju izsniegšanu bija saistīti ar ekonomiskajiem riskiem, kas saistīti ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Dažos gadījumos pret uzturēšanās atļaujas pretendentiem viņu mītnes valstīs ierosināti kriminālprocesi, teikts pārskatā.

9% gadījumu uzturēšanās atļauju Latvijā nevēlējās izsniegt sakarā ar cita veida riskiem.

Nelojālie krievi

Pārskatā norādīts, ka 2017. gadā uzturēšanās atļauju saņēmēju vidū bija 73% Krievijas pilsoņu, viņiem sekoja Ukrainas, Ķīnas, Uzbekistānas, Kazahstānas un citu valstu pilsoņi.

Plakat filmu Wołyń - Sputnik Latvija
Specdienesti lika Ruslanam Pankratovam atbildēt par Ukrainu un "Volīniju"

Iepriekš vēstīts, ka aptuveni puse DP pārskata, kura kopējais apjoms sasniedzis 48 lappuses, veltīta Krievijas draudiem un riskam, ko nes dažādi Latvijas krievvalodīgie politiķi un sabiedriskie darbinieki.

Par nelojāliem Latvijai nosaukti visi krievvalodīgie aktīvisti, kuru viedoklis neatbilst valdošās latviešu elites pārliecībai, un uzsvērts, ka viņu darbību mērķis esot sabiedrības šķelšana.

Ziņu lente
0