Politika

Maskava apsūdzējusi oficiālo Rīgu iedzīvotāju piespiedu asimilācijā

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Ārlietu ministrija
Krievijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM oficiālā paziņojumā brīdinājusi, ka Latvijai derētu apzināties, kādus nedraudzīgus soļus tā sper, apspiežot krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrija reaģējusi uz Latvijas Saeimas likuma "Par izglītību" grozījumu pieņemšanu, kuri paredz krievu skolu likvidāciju.

Krievijas ĀM mājas lapā publicētajā paziņojumā, izglītības reforma Latvijā tiek raksturota kā "aizskarošs solis", kurš tika sperts par spīti masveida protestiem un pat krievu sabiedrības vēršanās pie Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa, kā arī pie dažādām vadošajām pasaules tiesībsargājošajām iestādēm.

Akcija krievu skolu atbalstam Rīgā - Sputnik Latvija
Krievu skolu likvidācija pret Latvijas Satversmi un starptautiskajām normām

"Latvija Krievu skolu asociācijas piedāvājumus sakarā ar izmaiņu ieviešanu minētā likuma grozījumos nerod esošo varas iestāžu atbalstu, bet gan gluži vienkārši tiek ignorēti," tiek uzsvērts paziņojumā.

Latvijas varas iestāžu saukļi par to, ka reforma nāks par labu valstij un tautām, kuras to apdzīvo, Krievijas ĀM nosauca par "liekulīgiem", atzīmējot, ka patiesībā Latvijas parlamenta rīcībai nav nekā kopīga ar šajā teritorijā dzīvojošo cilvēku interesēm.

"Šādi aizskaroši soļi, kurus veic ar liekulīgiem saukļiem, ir turpinājums pēdējo 25 gadu īstenotajai diskriminācijas politikai, kuras mērķis ir krievvalodīgo iedzīvotāju piespiedu asimilācija," teikts paziņojumā.

Tajā tāpat tiek norādīts, ka vairāk nekā trešdaļas iedzīvotāju likumīgās intereses, kā arī starptautisko likumu normas Latvijā tiek pārkāpti zem "integrācijas" un "valsts valodas pozīcijas nostiprināšanas" iegansta aizsega.

"Latvijas Saeimas nacionālistiskā vairākuma pieņemtie grozījumi ir pretrunā ar šīs valsts vadības deklarācijām par uzticību augstajiem demokrātijas standartiem un vērtībām, kā arī ar veselu virkni starptautisko tiesību aktu," pauž sašutumu Krievijas ĀM.

Iestāde tāpat saka, ka Krievija cer uz objektīvu situācijas izvērtēšanu starptautiskās profila struktūrās un lūdz oficiālo Rīgu aizdomāties par to, ka tā nes atbildību par spriedzes eskalāciju starp Latviju un Krieviju.

"Oficiālajai Rīgai ir jāapzinās, ka ar saviem nedraudzīgajiem soļiem turpina sarežģīt abpusējās attiecības, un visa atbildība par to pilnībā gulstas uz Latviju," noslēdza Krievijas ĀM.

Iepriekš tika ziņots, ka Latvijas Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja reformu, kura paredz krievu skolu likvidēšanu. Par grozījumiem nobalsoja 57 deputāti, pret — 16. grozījumi stāsies spēkā pēc prezidenta Vējoņa apstiprināšanas.

Grozījumu apspriešanas gaitā "Vienotības" frakcijas līderis Hosams Abu Meri nosauca skolu reformas pieņemšanas dienu par svinīgu, jo, pēc viņa sacītā, Latvijai izdevies likt galu okupācijas sekām.

Ziņu lente
0