Latvijas iedzīvotājiem liks aprīkot dzīvesvietu ar dūmu detektoriem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākotnē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests cer panākt kā nepieciešamu katrā mājā turēt ugunsdzēšamo aparātu.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Sākot ar 2019. gada 1. janvāri, latviešiem obligātā kārtībā būs jāaprīko dzīvesvieta ar dūmu detektoriem, paziņoja Latvijas Televīzijas raidījuma Rīta panorāma intervijā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš.

Горение сухой травы - Sputnik Latvija
Pavasaris ir klāt: Latvijā sākušies kūlas ugunsgrēki

Viņš atzina, ka visbiežākais cilvēku bojāejas iemesls ugunsgrēka laikā ir saindēšanās ar degšanas produktiem, jeb ar dūmiem.

"Cilvēkiem ir jāsāk būt līdzatbildīgiem par savu drošību un jāveic nepieciešamais, lai viņu mājoklis būtu drošs! Obligāta detektoru uzstādīšana – tā nav mūsu iegriba, tas ir līdzeklis, kurš var izglābt dzīvību un palīdzēt pasargāt īpašumu," — pateica Āboliņš. VUGD vadītājs atzīmēja, ka detektori nemaksā dārgi, ap 5-7 eiro, un pārdodas saimniecības veikalos.

"Pat lēti detektori ir sertificēti ES un pilda savas funkcijas," pateica Āboliņš. Viņš atzīmēja, ka būtu labi, ja mājās būtu arī ugunsdzēšamais aparāts, iespējams, nākotnē cilvēkiem mājās liks turēt arī to.

Daudzi uzskata, ka šī iekārta ir lieka, jo pa rokai vienmēr ir krāns ar ūdeni, taču nebūt ne visus uzliesmojumus var nodzēst ar ūdens palīdzību.

"Pieņemsim, gatavošanas laikā virtuvē aizdegās eļļa. Un ko tad? Ar ūdeni to nenodzēsīsi, savukārt ugunsdzēšamais aparāts ar to varētu tikt galā. Tas ir pirmais aizsardzības līdzeklis, kurš spēj palīdzēt samazināt ugunsgrēka radītos zaudējumus," — paziņoja Āboliņš.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Rīgas policija ierodas uz izsaukumiem, kuri saistīti ar ugunsgrēkiem, vidēji sešu minūšu laikā. Reaģēšanas laiks varētu būt lielāks, ja nenāktos tik daudz strādāt ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem – šādi izsaukumi sastāda 41% no kopējā zvanu skaita.

Ziņu lente
0