Balticovo ieguldīs trīs miljonus vistu brīvajai pastaigai

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasOlas
Olas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas olu ražotājs Balticovo ieguldīs līdzekļus no Eiropas Lauksaimniecības attīstības fonda vistu olu ražošanai, kuras netiek uzturētas būros.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Olu un olu produktu ražošanas uzņēmums Balticovo plāno ieguldīt apmēram 3,3 miljonus eiro brīvi staigājošo vistu olu ražošanas paplašināšanā, vēsta Baltic Course.

Balticovo pārstāve Agra Lieģe atgādināja, ka jau 2016. gadā uzņēmums pieņēma stratēģisku lēmumu uzbūvēt jaunus vistu aplokus ar mērķi paplašināt pērēj vistu olu ražošanu, kuras netiek turētas būros. Šis lēmums pieņemts sakarā ar augošo pieprasījumu pēc šāda veida olām Zviedrijā, Dānijā, Vācijā un citās valstīs.

Olas - Sputnik Latvija
Vai olas kaitē veselībai

Balticovo ražo tā saucamās free-range-eggs (tās ir brīva aploka vistu olas) ar zīmoliem Mājas un Zemnieku olas. Aprīkojuma iepirkumam Balticovo plāno piesaistīt Eiropas Lauksaimniecības attīstības fonda līdzekļus. Pieteikumi aprīkojuma piegādes konkursam tiek pieņemti līdz 14. aprīlim.

2016. gadā dzīvnieku aizsardzības biedrības Dzīvnieku brīvība pārstāvji spēja iekļūt Balticovo putnu fermās Madonā un Daugavpilī, kur tika nofilmēti šokējoši video: vistas, ieslēgtas šauros būros, dzīvo putekļainos, trokšņainos un tumšos angāros, bieži izknābā cita citai spalvas un acis.

Pagājušajā vasarā dzīvnieku aizstāvji sarīkoja piketus pie Rimi lielveikaliem ar prasību aizliegt vistu olu tirdzniecību, kuras tiek turētas būros, pēc tam Rimi Baltic tīkls apņēmās atteikties no olām, kuras izperētas būros. Šī gada sākumā no tādām olām atteicies arī lielveikalu SKY tīkls. Taču Balticovo valdes priekšsēdētājs Vadims Vlasovs iepriekš apgalvoja, ka pilna atteikšanās no olām, kuras vistas izperējušas būros, ir utopija, jo šobrīd tikai 2% latviešu pērk kategorijas 0 vai 1 olas.

Apstākļi, kuros uzturējušās vistas, tiek attēlotas uz speciāla olu apzīmējuma:

0 — sertificētas organiskas olas

1 — vistu olas, kuras tiek brīvi uzturētas

2 — vistu olas, kuras tiek turētas šķūnī

3 — vistu olas, kuras tiek turētas būros

Parasti, marķējums norādīts tieši uz olas, tāpat informācija atrodama uz pakas iekšējās virsmas.

Ziņu lente
0