KNAB pārbaudīs Re:Baltica publikāciju par Ušakovu

© Sputnik / Оксана ДжаданUšakovs
Ušakovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pats mērs pagaidām nekomentē nedz publikāciju, nedz informāciju par pārbaudi.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņoja, ka pārbaudīs Re:Baltica centra izmeklēšanu,  kurā tiek pagalvots, ka "Rīgas mēra popularitātei trīs gadu laika iztērēti vismaz 8 miljoni eiro no rīdzinieku maka".

Izmeklēšanas autore Inga Spriņģe nelolo īpašas cerības uz KNAB pārbaudi, vēsta LTV. Uz Nila Ušakova darbību sociālajos tīklos, pēc viņas domām, KNAB raugās pietiekami šauri. Turklāt likumdošana šajā jautājumā ir nepilnvērtīga.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Ušakovs un Kaimiņš nokļuvuši VID uzmanības lokā

Sanita Emberga un Inga Spriņģe savā pētījumā paziņo, ka nauda tika tērēta, piemēram, mediju uzpirkšanai, jauniešu noalgošanai no "Saskaņas" partijas, "štata piketētāju" finansēšanai un darbībai sociālajos tīklos.

"Pirmkārt, daļa piketētāju ir Saskaņas jaunieši. Divas no četrām pirmā piketa dalībniecēm, Emīlija Mendelsone un Gabija Sandlere, ir aktīvistes Saskaņas jauniešu organizācijā restart.lv. Otrkārt, no nacionāla mēroga medijiem sižeti ar sašutušajiem rīdziniekiem atrodami tikai PBK. Pirms politiķa karjeras Ušakovs bija PBK ziņu galvenais redaktors, publiskajā telpā ir pieejamas liecības par viņa jau kā politiķa ietekmi uz sižetu saturu un domes uzņēmumi regulāri pērk daudz reklāmas laika šajā kanālā," raksta autori.

Turklāt, Emberga un Spriņģe apgalvo, ka Ušakova profilos sociālajos tīklos iespējams atrast arī citus opozīcijas politiķus izsmejošus domes sēdes video. "Re:Baltica apkopotā informācija ļauj secināt, ka to radīšanai tika izmantoti pašvaldības — tātad rīdzinieku — resursi."

Tāpat Re:Baltica iesniegusi prasību tiesā pret Rīgas domi, lai pašvaldība atklātu portāla riga.lv izdevumus. Nils Ušakovs pagaidām nav komentējis centra publikāciju. Telekanāl vērsies pie pilsētas mēra preses sekretāres Lailas Ivānas, kura paskaidroja, ka viņš devies komandējumā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pasakiet arī ko labu par Nilu: kādēļ Ušakovs ir unikāls

"Tā ir lielākā starptautiskā nekustamā īpašuma izstāde, norisinās Kannās. Es jums nevarēšu pateikt, kā viņš šobrīd var vai nevar atbildēt uz zvanu," pateica viņa.

Mēru izdevies sazvanīt, taču viņš paziņoja, ka paskaidrojumus jāprasa viņa preses sekretārei: "To visu varēs uzzināt no Lailas Ivānas. Pašreiz neesmu Rīgā un ar jums varēšu sazināties pirmdien."

2017. gada decembrī Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa paziņoja, ka 2018. gada pirmajā pusē iestāde sāks dotāciju likumības un mērķu saprātīguma pārbaudi, kuras Rīgas dome piešķīrusi biedrībām un organizācijām

"Mēs skatīsimies nevis šauri uz kādiem no nodibinājumiem vai biedrībām, piemēram, "riga.lv", bet gan uz visu sistēmu kopumā: kā viss tiek plānots, organizēts, kā norisinās šo biedrību un nodibinājumu izvēle, proti, kuras tiek dotētas — kā tiek kontrolēts, vai tiek izpildīti līguma nosacījumi, kas noteikts līgumos un galu galā — kāds ir labums katram Rīgas iedzīvotājam par to, ko šī biedrība vai nodibinājums ir izdarījis," piebilda Krūmiņa.    

Ziņu lente
0