Rīgā uzsāks dzīvojamā fonda piespiedu renovāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovPļavnieki
Pļavnieki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā vēlas ieviest "māju tehnisko apskati" – piespiedu renovāciju ēkas ekspluatācijas termiņa beigās.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Lielākais galvaspilsētas namu pārvaldnieks Rīgas namu pārvaldnieks vēlas uzsākt dzīvojamā fonda piespiedu renovāciju uz iedzīvotāju rēķina, stāsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Visi Rīgas dzīvojamie nami ir iedalāmi divās kategorijās — tipiskas padomju apbūves, kuru veica kvartālu kārtībā, un pirmskara mājas, daļa no kurām tika būvētas kā pagaidu mājas. Jau zināms, ka tuvākajā nākotnē apmēram 20 vecas, avārijas stāvokļa ēkas nāksies nojaukt. Kas attiecas uz padomju namiem — tos plāno atjaunot teju piespiedu kārtā.

Rīgas dome - Sputnik Latvija
Rīgas dome izplānojusi budžetu ar 48 miljonu eiro deficītu

Daļa dzīvojamo ēku uzbūvēti pirms 50-70 gadiem. Un ja līdz šim remontdarbi tika veikti izvēles kārtā, tad tuvākajos 10-15 gados ēkas var kļūt tik vecas, ka daļēja atjaunošana vairs nelīdzēs.

Pēc Rīgas namu pārvaldnieks valdes priekšsēdētāja Aivara Gontareva sacītā, plānots taisīt vaļā ēku konstrukcijas, lai saprastu, kādā stāvoklī tās atrodas.

"Sākotnēji tika runāts, ka mājai jāstāv 150 gadus. Privatizācijas laikā, kad tika veidota esošā likumdošana, parādījās termiņš 50-70 gadi. Tad cik reāli ir?" saka Gontarevs.

Kamēr ēku šuves netikšot attaisītas vaļā, nebūs skaidrs, vai ēkai ir nepieciešama piespiedu renovācija. Tādēļ RNP kopā ar Ekonomikas ministriju izstrādā noteikumus — kā to izdarīt.

Šodien, lai uzsāktu ēkas renovāciju, mājas iedzīvotājiem ir jāsavāc 2/3 parakstu "par". Taču galvaspilsētas lielākais namu pārvaldnieks jau gatavo izmaiņas normatīvos.

Островной мост (Salu tilts) в Риге - Sputnik Latvija
Salu tilta remonts izmaksās Rīgai vairāk nekā 30 miljonus eiro

"No likuma viedokļa spriežot, tas nozīmē to pašu, kas notiek ar automobili: ja tu neesi izgājis tehnisko apskati, ar mašīnu braukt nedrīkst. To pašu mēs vēlamies panākt valsts likumdošanā: ja tev ir sērija, ir tās termiņš, šis termiņš ir sasniegts, tev ir jāatjauno māja. Tā ir kā obligāta darbība," paskaidroja Gontarevs.

Taču nekur nezūd iedzīvotāju aptauja, tomēr atteikšanās no piedalīšanās tajā automātiski nozīmēs piekrišanu. Izdevumus dzīvojamās ēkas atjaunošanai sadalīs starp visiem mājas iedzīvotājiem.

Taču visas izmaiņas pagaidām tikai plānos. Saskaņā ar visoptimistiskākajām RNP prognozēm, pirmie dzīvojamo ēku atjaunošanas darbi pēc šādas metodes sāksies nākamā gada vasarā. Līdz 2021. gadam RNP plānos ir atjaunot apmēram 15% tās uzraudzībā atrodošās ēkas. Līdzīgi normatīvi tiek izstrādāti arī visai Latvijai.    

Ziņu lente
0