Politika

Cīnītāju pret mazākumtautību skolu latviskošanu izsauc Drošības policija

© Foto : Фото из личного архива КараеваDegi Karajevs
Degi Karajevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Degi Karajevs ir pirmā mītiņa pieteicējs par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijā.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Cīņas aktīvistu par bilingvālās izglītības saglabāšanu nacionālo mazākumtautību skolās Degi Karajevu izsauca uz sarunu Latvijas Drošības policija. Par to viņš pats paziņoja sociālajā tīklā Facebook.

"Tikko piezvanīja no "privātā numura" (netika noteikts) un "oficiāli" izsauca uz sarunu Drošības policijā. Es pieprasīju atsūtīt oficiālu ierakstītu vēstuli, jo neuzskatu zvanu no nezināma numura no nepazīstama cilvēka par oficiālu izsaukumu," uzrakstīja Karajevs.

Degi Karajevs ir pirmā mītiņa pieteicējs par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijā.

Janvāra beigās Latvijas Ministru Kabinets atbalstīja grozījumus par pilnu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā. Mazākumtautību skolā saglabāsies iespēja mācīties dzimto valodu, literatūru un priekšmetus, kas saistīti ar kultūru un vēsturi. Reformu paredzēts pabeigt 2021./2022. mācību gadā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs: tiesības uz krievu valodu Latvijas skolās jāatspēko ECT

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji uztvēra reformu ārkārtīgi negatīvi. Portālā Manabalss.lv sākās parakstu vākšana par bilingvālās izglītības atbalstu. Viena no petīcijām savāca nepieciešamo balsu skaitu Saeimas izskatīšanai, taču beigās tā tika noraidīta.

Latvijas Krievu savienības partija izstrādāja likumprojektu par nelatviešu skolu autonomijas ieviešanu, taču Ombudsmeņa birojs, Tieslietu ministrija, Izglītības ministrija un Saeimas Juridiskais birojs sniedza negatīvas atsauksmes dokumentam, un Centrālā vēlēšanu komisija atteica parakstu vākšanai tā atbalstam.

Krievu skolu aizstāvji arī veica vairākas protesta akcijas, kārtējais mītiņš notika 10. martā.    

Ziņu lente
0