ASV vēstniecība aicina būt vērīgiem 16. martā, policija ir gatavībā

© Sputnik / Sergey MelkonovLeģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā
Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas IeM vadītājs Rihards Kozlovskis apstiprināja, ka konfrontācijas risks Waffen SS leģionāru piemiņas dienā šogad ir augstāks, nekā parasti.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. ASV vēstniecība Latvijā izplatījusi brīdinājumu saviem pilsoņiem sakarā ar 16. marta leģionāru piemiņas dienas pasākumiem Rīgā.

Diplomātiskā misija aicina būt vērīgiem demonstrāciju laikā, teikts tās paziņojumā Twitter.

​Paskaidrojumā tiek norādīts, ka demonstrācijas notiks starp septiņiem no rīta un septiņiem vakarā. Vieni demonstranti plāno piemiņas pasākumus par godu latviešu leģionāriem, citi — protestus.

ASV vēstniecība iesaka amerikāņu pilsoņiem izvairīties no akciju norises vietām, izrādīt piesardzību lielās cilvēku pulcēšanās vietās, lasīt vietējo mediju paziņojumus, uzmanīgi sekot līdzi apkārt notiekošajam un uzvesties klusi.

Iepriekšējos gados diplomātiskā misija tāpat izplatījusi līdzīgus brīdinājumus.

Vairāk policijas

Kā pastāstīja Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, šogad kārtības sardzē leģionāru gājien laikā piedalīsies vairāk policistu, vēsta Baltnews.lv.

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima atteikusies pasludināt 16. martu par oficiālo SS leģionāru dienu

Kozlovskis paziņoja, ka IeM vērtē šogad konfrontācijas risku kā paaugstinātu vairāku notikumu dēļ, tostarp, Krievijas prezidenta vēlēšanu dēļ, kuras notiks šajās brīvdienās.

Pēc viņa domām, noteikti politiski spēki varētu izmantot šo dienu, lai paaugstinātu savu atpazīstamību.

Šobrīd IeM nav ziņu par to, ka Latvijā ieradušās kaut kādas radikāli noskaņotas personas.

Neoficiāli 16. martu Latvijā uzskata par latviešu Waffen SS leģiona piemiņas dienu.

Nacionālā apvienība piedāvāja piešķirt šai dienai oficiālu statusu, taču 15. martā Latvijas Saeima noraidīja šo iniciatīvu.

Katru gadu 16. martā Rīgā radikāli noskaņotas organizācijas rīko savus pasākumus. 2017. gadā tajos piedalījušies apmēram divi tūkstoši cilvēki.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
16. marts – vienas dienas tribīne

< Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā >Krievijā uzskata, ka šādu gājienu rīkošana attaisno miljoniem bojāgājušo piemiņas aizvainošanu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju par nacisma godināšanas nepieļaujamību. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, tas ir ES un NATO apkaunojums.

Šogad Rīgas dome atļāvusi rīkot visus pieteiktos 16. marta pasākumus, taču Latvijas Antinacistu komitejai nāksies mainīt vai nu vietu, vai arī akcijas norises laiku par godu nacisma upuriem.

Pērn gājiena laikā tika aizturēti pieci antifašisti. 

Ziņu lente
0