Saeimas komisija atbalstījusi Latvijas Bankas vadītāja pilnvaru ierobežošanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti izskatīs alternatīvu likumprojektu par Latvijas Bankas vadītāja pilnvarām, kuru iepriekš atbalstījusi Saeimas komisija.

RĪGA, 15. marts – Sputnik. Saeimas komisija iesniegs deputātu izskatīšanai likumprojektu, saskaņā ar kuru Latvijas Bankas prezidents nevarēs ieņemt amatu vairāk par diviem termiņiem pēc kārtas, vēsta rus.lsm.lv

Taču tika noraidīta "Vienotības" frakcijas iniciatīva, saskaņā ar kuru tika pieļaujama pilnvaru apturēšana, ja Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis tiek turēti aizdomās vai ir apsūdzētie kriminālprocesā.

Eiropas Centrālā banka (ECB) - Sputnik Latvija
ECB var iesūdzēt tiesā Latviju Rimšēviča lietas dēļ

Tāpat "Vienotības" likumprojekts paredzēja Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru termiņa saīsināšanu no sešiem līdz pieciem gadiem. Šobrīd Latvijas Bankas likums paredz, ka Saeima var atbrīvot no amata Latvijas Bankas prezidentu tikai pēc viņa personīga iesnieguma, par smagiem pārkāpumiem Eiropas Centrālās bankas nolikuma saprašanā vai arī pēc tam, kad stājas spēkā apsūdzības spriedums.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 15. februārī uzsāka kriminālprocesu pret Latvijas Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču sakarā ar aizdomām par kukuļu izspiešanu un saņemšanu ne mazāk kā simts tūkstošu eiro apmērā.

Vēlāk KNAB aizliedza Rimšēvičam pildīt lēmuma pieņemšanas, kontroles un uzraudzības funkcijas Latvijas Bankā, kā arī pamest valsts robežas. Par to, ka Rimšēvičam pašam ir jāatkāpjas no amata, lai mazinātu Latvijas Bankas un valsts reputācijas zaudējumus, iepriekš paziņoja Saeimas spīkere Ināra Mūrniece un Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Rimšēvičs ieņem Latvijas Bankas prezidenta amatu kopš 2001. gada. Viņš tika atkārtoti ievēlēts šajā amatā 2007. un 2013. gadā.

Ziņu lente
0