Latvija pagarinās žogu uz Latvijas un Krievijas robežas

© REUTERS / Ints KalninsНа границе Латвии и России
На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz Latvijas un Krievijas robežas šogad plānots uzbūvēt 93 kilometrus žoga, taču Valsts Robežsardze pieprasīs papildu finansējumu vēl 100 kilometru žoga celtniecībai.

RĪGA, 15. marts – Sputnik. Latvijas Valsts Robežsardze pieprasīs valdībai papildus finansējumu 100 kilometru žoga būvniecībai uz Latvijas un Krievijas robežas. Par to Valsts Robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars paziņoja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas sēdē, vēsta press.lv.

Вертолет Robinson R66 - Sputnik Latvija
Ar žogu nepietiek: robežsargus stiprinās no gaisa

Latvijas un Krievijas robeža ir 283,6 kilometrus gara. Uz tās atrodas desmit Valsts Robežsardzes nodaļas, katra no kurām apkalpo robežas posmus no 22 līdz 40 km un katrā no tām dienē no 27 līdz 53 darbiniekiem.

Pierobežas zonas sakārtošanas process sākās 2012. gadā, kad Valsts robežsardze noslēdza tehniskā projekta izstrādes līgumu ar uzņēmumu "Pk 19+9". Saskaņā ar projektu, pierobežas zonas infrastruktūrai ir jāiekļauj pēdu kontroles josla, iekaramie tilti pāri Zilupes, Ludzas, Rītupes un Liepnas upēm, patruļas takas ar šķembām un 93 kilometri žoga. 2015. gadā par infrastruktūras celtniecību tika parakstīts līgums ar uzņēmumu Igate. Uz doto brīdi aprīkoti tikai 65 kilometri no Latvijas un Krievijas pierobežu zonas no 93, atlikušo daļu plānots uzbūvēt līdz galam šogad.

Kā atzīmē eksperti, žogs sevi attaisnojis kā robežpārkāpēju apkarošanas līdzeklis, tādēļ attiecīgi ģeogrāfiskajiem nosacījumiem to iespējams pagarināt par vēl apmēram 100 kilometriem. Tam būšot nepieciešami papildus 5 miljoni eiro.

Pierobežas zonas iekārtošanai valsts jau kopumā ir piešķīrusi 21 miljonu eiro. Vairāku desmitu kilometru garu žogu plānots uzbūvēt arī uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Jau ir pieņemts darbu projekts, drīzumā tiks izsludināts iepirkuma konkurss.

Ziņu lente
0