Kučinskis par ABLV lietu: mēs nevēlamies kļūt par ES Šveici

© Sputnik / Sergey MelkonovPremjerministrs Māris Kučinskis
Premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savas reputācijas atjaunošanas dēļ pēc ABLV bankas likvidācija un valsts centrālās bankas vadītāja aizturēšanas Latvija ir gatava spert nežēlīgus soļus.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Pēc skandāla ar ABLV banku Latvija ieguldīs vairāk līdzekļu banku darbības monitoringā, pastāstīja premjerministrs Māris Kučinskis Reuters intervijā.

Pēc viņa sacītā, šonedēļ valdība, citu lēmumu vidū, apsprieda "tukšo" kompāniju finanšu operāciju nodokli, kuras slēpj patiesos kontu īpašniekus. Plašā šādu kompāniju izmantošana, kā arī vairāk nekā 10 banku pastāvēšana, kuras pieņem depozītus no Krievijas un pēcpadomju valstu pilsoņiem, novedusi pie tā, ka ASV apsūdz Latviju naudas atmazgāšanas atbalstīšanā. Vašingtona vairākkārt brīdinājusi Latviju par reformu nepieciešamību.

"Mūsu galvenais mērķis ir iznīcināt visas aizdomīgās transakcijas. Mums nav vajadzīgas bankas, kuras izmantos Latvijas vājumu peļņas gūšanai. Tā noteikti nav tā nākotne, kuru mēs sev iztēlojāmies. Mēs noteikti nevēlamies kļūt par ES Šveici. Kad runa ir par "tukšajām" kompānijām, riski gūst pārsvaru pār peļņām," pateica intervijā Kučinskis.

Kad Latvija atgrieza sev neatkarību 1991. gadā, dažas bankas reklamēja sevi Krievijā kā vārtus uz rietumu finanšu tirgiem, solot ieguldījumu noslēpumu kā Šveicē. Vienā tā laika reklāmas klipā zēns ieiet bankā ar maisiņu naudas un jautā baņķierim: "Jūs neteiksiet mammai?", un tas pašūpo ar galvu.

Toreiz daudzas bankas, pieņemot depozītus, strādāja nevis pa tiešo ar klientiem, bet ar "tukšajām" kompānijām, kuras atļāvās slēpt patieso konta īpašnieku. Latvijas baņķieri saka, ka šobrīd kontrole ir stingrāka, kaut gan kritiķi apgalvo, ka naudas atmazgāšana joprojām notiek.

ABLV - Sputnik Latvija
Lembergs novēlēja Latvijai nenomirt no bada bez Krievijas naudas

Pagājušajā mēnesī ASV varas iestādes paziņoja, ka trešā lielākā valsts banka ABLV varēja būt saistīta ar Ziemeļkorejas naudas atmazgāšanu par spīti sankcijām. ABLV pazaudēja piekļuvi ASV finanšu tirgiem un tika likvidēta. Bankas īpašnieki noliedza visas apsūdzības.

"Mums nāksies ieviest papildus kontroli. Tas nozīmēs restrukturizāciju un potenciāla audzēšanu. Mēs veiksim visas sistēmas auditu," pateica intervijā Kučinskis.

Maršals Bilingslijs, ASV Finanšu ministrijas Terorisma finansēšanas un finanšu noziegumu apkarošanas departamenta vadītājs, ceturtdien ieradās Rīgā un plāno tikties ar augstākajiem valsts ierēdņiem. Pēc Kučinska sacītā, Latvijas banku skaits, kuras strādā ar ārvalstu klientiem, samazināsies.

"Ņemot vērā mūsu ekonomikas apjomus un iedzīvotāju skaitu, visticamāk, nākotnē banku skaits samazināsies. Mēs vēlamies pārliecināties, ka šis process būs kontrolējams," pateica premjerministrs.

Labu likumu sliktā ievērošana

Taču skeptiķi šaubās, ka Latvijas valdība spēs izpildīt savu solījumu un uzveikt naudas atmazgāšanu, jo tiesu sistēma valstī ir ļoti vāja.

"Mums Latvijā ir vislabākie likumi, problēma ir ar to ievērošanu. Ja jūs rakstāt labus likumus, un pēc tam laižat valstī negodīgā ceļā iegūtos līdzekļus, tad jums ir problēma," pateica Jānis Bordāns, bijušais valsts tieslietu ministrs un Jaunās konservatīvās partijas dibinātājs, kura balsta savu priekšvēlēšanu kampaņu gaidāmajām Saeimas vēlēšanām oktobrī uz korupcijas apkarošanas.

В хранилище коммерческого банка - Sputnik Latvija
Paziņots ASV Finanšu ministrijas pārstāvju vizītes datums Latvijā

Latvijas valdība tiecas atjaunot savu imidžu, kuru iedragājušas ne tikai apsūdzības naudas atmazgāšanā, bet arī korupcijas skandāls, kurš novedis pie Latvijas Bankas vadītāja aizturēšanas. Pagājušajā mēnesī Ilmāru Rimšēviču aizturēja pretkorupcijas dienesta darbinieki, kuri tur viņu aizdomās par 100 tūkstošu eiro kukuļa saņemšanu.

Rimšēvičs noliedz visas apsūdzības un atsakās iesniegt atlūgumu, līdz ar to nostādot valdību neērtā situācijā, tostarp, tādēļ, ka viņš atrodas Eiropas Centrālās bankas valdes sastāvā. Kārtējā valdes sēde notika bez Rimšēviča, kuram aizliegts atstāt Latviju. Rimšēviča advokāts pastāstīja Reuters, ka viņa klients grasās apstrīdēt Eiropas Cilvēktiesību tiesā ierobežojumus viņa tiesībām pildīt savu darbu.

Kučinskis atkārtoja savus vārdus par to, ka Rimšēvičam pašam jāatkāpjas no amata.

"Krāpniekus un zagļus gaida tiesa. Viņam ir jāaiziet," pateica viņš.    

Ziņu lente
0