Zatlers: Latvijā arī naudas čemodāna nodošana nav kukuļošana

CC0 / pxhere / Eiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat aizturēšanas brīdī ar naudas čemodāna nodošanu Latvijā var izvairīties no soda par korupciju – problēma ir pierādījumu apstiprināšanā un likuma interpretācijā, uzskata bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Korupcijā vainojamā Ilmāra Rimšēviča lietā pierādījumu vākšana būs pagrūti darāma, Latvijā pat ja cilvēku pieķer naudas čemodāna nodošanas brīdī, tas negarantē to, ka viņš tiks sodīts, paziņoja Latvijas Radio intervijā bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

Bijušais valsts vadītājs atzīmēja, ka parasti kukuļņēmējus noķer naudas nodošanas brīdī.

"Un arī tad, pieķerot ar pusmiljonu koferīti, mums iet ļoti grūti ar pierādījumu nostiprināšanu. Un pat, ja viss tas ir kārtībā, iet ļoti grūti ar likumu interpretēšanu. Mums ir ļoti slikta pieredze," paziņoja Zatlers.

Ņemot vērā, ka Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča gadījumā runa ir par senu gadu notikumiem, pierādīt izspiešanas un kukuļņemšanas faktus, ja tādas ir bijušas, būšot ļoti grūti, uzskata Zatlers.

"Kas tad varētu būt tie pierādījumi? Acīmredzot kādi neskaidri bankas pārvedumi, jau vairs pie rokas neko nevar pieķert. Tie [pierādījumi] vairākus gadus ir gulējuši, tagad ir parādījušies," pateica Zatlers.

Viņš atzīmēja, tā kā kriminālprocess jau ir uzsākts, aizliegts izmantot speciālas izmeklēšanas metodes.

500 eiro - Sputnik Latvija
Ventspils mērs: uzbrukumu Latvijas bankām organizējušas ASV

"Rimšēviču vairs nevar izsekot, nevar klausīties viņa telefonsarunas, nevar atvērt viņa e-pastus, ko varbūt varēja darīt līdz tam — operatīvās izmeklēšanas laikā. Tā kā es nedomāju, ka šis process būs ļoti viegls," noslēgumā teica Zatlers.

Atgādināsim, Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs tika aizturēts sakarā aizdomām par kukuļa izspiešanu un saņemšanu 100 tūkstošu eiro apmērā. Vēlāk ierēdni izlaida apmaiņā pret drošības naudu simts tūkstošu eiro apmērā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbauda liecības, ka bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un augstākā līmeņa finanšu sektora darbinieks izspieda kukuļus no lielākā Norvik bankas akcionāra Grigorija Guseļņikova. Associated Press intervijā baņķieris paziņoja, ka ar kukuļu izspiešanu ir saistīts Rimšēvičs. Pats Rimšēvičš to kategoriski noliedz.

Rimšēvičs turpina būt Latvijas Bankas vadītājs un nāk uz darbu, kaut arī nepilda pienākumus. Saskaņā ar likumu, Saeima drīkst atstādināt viņu no amata tikai pēc viņa paša gribas vai arī sakarā ar tiesas apsūdzības spriedumu. Tāpat Rimšēvičam aizliegts izbraukt no valsts un pildīt funkcijas, kas saistītas ar darbu Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomē.    

Ziņu lente
0