Politika

No Latvijas izraidītā žurnālista advokātam sniegs piekļuvi valsts noslēpumam

© Foto : из личного архиваKurlajevs
Kurlajevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Latvijas izraidītais Krievijas žurnālists Anatolijs Kurlajevs pieprasa izsvītrot viņu no persona non grata saraksta.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Latvijas Augstākā tiesa 7. martā sākusi izskatīt Krievijas telekanāla TVC žurnālista Anatolija Kurlajeva sūdzību, kuru janvārī aizturēja Rīgā un izraidīja no valsts. Kurlajeva advokāts palūdza tiesai atļauju iepazīties ar materiāliem, uz kuru pamata tika pieņemts lēmums par Kurlajeva iekļaušanu melnajā sarakstā, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Kurlajevs paziņoja, ka viņam tika stādīti priekšā dokumenti, kuros norādīts, ka kopš 2015. gada aprīļa Latvijā viņš tiek uzskatīts par persona non grata. Tiesā Kurlajevs pieprasa izsvītrot viņu no šī saraksta.

Министр внутренних дел Латвии Рихард Козловскис - Sputnik Latvija
Kozlovskis: lēmums par Kurlajevu ģimenes izraidīšanu nebija politisks

Kurlajeva advokāts Oskars Ondrups iesniedzis prasību tiesai piešķirt atļauju iepazīties ar materiāliem, uz kuru pamata Latvijas IeM nolēmusi iekļaut žurnālistu melnajā sarakstā. Šobrīd viņš nevar to izdarīt, jo liecības tiek turētas slepenībā. Tiesa apmierinājusi aizstāvja prasību, tagad viņam būs jāvēršas pie specdienestiem.

Tiesa izlēmusi izsludināt pārtraukumu tiesas procesā līdz brīdim, kamēr Ondrups neiepazīsies ar dokumentiem.

Krievijas telekanāla TVC producents Anatolijs Kurlajevs tika aizturēts Rīgā 2. janvārī. Policijas darbinieki paziņoja viņam, ka kopš 2015. gada viņš ir persona non grata un tiks deportēts.

Viņa sieva VVTRK žurnāliste Olga Kurlajeva tika aizturēta 4. janvārī un arī tika deportēta.

EDSO - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM aicina EDSO reaģēt pēc Latvijas lēmuma izraidīt no valsts žurnālistus

Kurlajeviem tika paziņots, ka, saskaņā ar Latvijas atbildīgo iestāžu lēmumu, viņi rada draudus valsts nacionālajai drošībai. Radio Sputnik Latvija intervijā Anatolijs Kurlajevs uzsvēra, ka viņam neesot bijis problēmu ar likumu nedz Latvijā, nedz citās Eiropas Savienības valstīs.

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot notikušo, paziņoja, ka žurnālistu laulātā pāra deportācija notikusi uz "absurdu apsūdzību pamata par "nacionālās drošības apdraudēšanu".

EDSO mediju brīvības jautājumu pārstāvis Arlems Desīrs pauda raizes sakarā ar Krievijas žurnālistu izraidīšanu un nosauca šāda veida rīcības iemeslus par "necaurspīdīgiem un neskaidriem".

Ziņu lente
0