Ienākumi valstij, atkarība pilsoņiem: kas bīstams loterijās

© Foto : Latvijas LotoLatvijas Loto
Latvijas Loto - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju piedalās Latvijas Loto loterijās, neskatoties uz to, ka cerība uz laimestu ir niecīga, un katram piektajam spēlētājam attīstās atkarība.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Gads ar gadu Latvijas Loto peļņa stabili aug, taču narkologi brīdina, ka loterija arī ir azartspēle, raksta TVNet.

1972. gadā dibinātā Latvijas Loto kompānija izturējusi laika pārbaudi un turpinājusi darbu arī pēc neatkarības atjaunošanas. 2015. gadā uzņēmuma apgrozījums sastādījis 24,68 miljonus eiro, kas ir par 13% vairāk, nekā 2014. gadā, savukārt ienākumi sastādīja 4 miljonus. 2016. gadā Latvijas Loto apgrozījums sastādījis vairāk nekā 29 miljonus eiro, savukārt peļņa bijusi 5 miljoni.

Loterija ir sava veida valsts papildus ienākumu avots, jo 90% līdzekļu nonāk budžetā.

Pensionāre no laimējusi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pensionāre no Aizkraukles laimējusi loterijā 50 tūkstošus eiro

Turklāt laimesta iespēja ir mikroskopiski maza: saskaņā ar Latvijas Loto nosacījumiem, laimē viens pret 95 miljoniem vai viens pret diviem miljoniem. Vairums cilvēku spēlē visu dzīvi, taču laimestam tuvāki tā arī nekļūst. Neskatoties uz to, saskaņā ar uzņēmuma datiem, Latvijas Loto loterijās gada laikā piedalās 30% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 18 gadiem.

Narkologs Māris Ķirsons atzīmē, ka atkarībā no loterijas nonāk 20% dalībnieku, turklāt katrs atkarīgais negatīvi ietekmē vēl četrus cilvēkus sev apkārt. Pēc viņa sacītā, atkarība nekad nav individuāla patoloģija.

Speciālistus uztrauc tas, ka loterijas biļetes pārdot arī bērniem. Azartspēļu un izložu likums to neaizliedz, jo aizliegums attiecas tikai pret azartspēlēm. Ķirsons atzīmē biedējošu tendenci: no atkarības cieš arvien jaunāki cilvēki. Pieradināt bērnu pie loterijas kopš bērnības nav pats labākais, kas būtu jādara valstij.

Latvijas Loto brīdina, ka neiesaka spēlēt momentloterijas līdz 18 gadiem, taču iespēja pastāv, un jaunieši to aktīvi izmanto. Nav nekā laba, ka divpadsmit gadus veci pusaudži garajā starpbrīdī visu savu kabatas naudu atdod nevis pusdienām, bet gan jaunām loterijas biļetēm. Pieci no kompānijas izaugs no šīs aizraušanās, savukārt divi nomainīs to pret blakus atrodamo spēļu zāli, brīdina ārsts.

Ziņu lente
0