Spekulanti ir, vārda nav: par biļešu tālākpārdošanu nedrīkst sodīt

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dziesmu un deju svētku biļešu tālākpārdošana pēc spekulatīvām cenām neatbilst morāles un ētikas pamatprincipiem, toties ir pilnīgi likumīga un netiek aplikta ar nodokli.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) nevar uzsākt pārbaudes un sodīt cilvēku par nodokļu nesamaksāšanu no peļņas, kura tiek gūta no Dziesmu svētku biļešu tālākpārdošanas, raksta Latvijas Avīze.

Sestdien Latvijā sākās Dziesmu un deju svētku biļešu pārdošana, tie notiks šī gada jūnija beigās un jūlija sākumā. Ažiotāžu izraisījušais pieprasījums noveda pie tā, ka vietas rindās ieņēma vakarā pirms pārdošanas atvēršanas, un pat elektroniskajā sistēmā pirkumu nācās gaidīt ap pusotru stundu. Taču jau pēc trīs stundām pēc pārdošanas sākuma biļetes sāka pārdot sludinājumu portālos pēc spekulatīvām cenām.

Sociālie tīkli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID kontrolē sludinājumus par dzīvokļu izīrēšanu sociālajos tīklos

VID atzīmēja, ka normatīvie akti ļauj privātpersonām pārdot viņiem piederošas pasākumu biļetes, tādēļ cīņa ar spekulantiem, kuri tirgo biļetes, praktiski ir nereāla.

Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, ar nodokļiem netiek aplikti ienākumi, kuri gūti personīgās mantas pārdošanas rezultātā. Taču gadījumi, kad cilvēks apzināti iepērk biļetes pēc vienas cenas un pēc tam pārdot jau pēc paaugstinātas, ir "neatļauti un orientēti uz to, lai apietu likumu", kā arī "neatbilst morāles un ētikas pamatprincipiem", atzīst VID.

Arī Valsts policijā paziņoja, ka nav tiesību aizturēt šādus biļešu tirgotājus, jo likums neliedz viņiem pārdot savu īpašumu.

"Jēdziens "spekulants" ir no padomju kriminālkodeksa, taču šobrīd likumā nav šāda jēdziena. Policija var kontrolēt tikai to, vai iedzīvotāji netiek apkrāpti ar viltotām biļetēm," — norādīja Valsts policijas priekšnieka vietnieks Artis Velšs.

Velšs uzsvēra, ka iedzīvotājiem ir jāizvēlas pareizi biļešu iegādes veidi.

"Aicinām cilvēkus izmantot legālas iepirkšanās interneta vietas. Savukārt, ja biļete tiek pirkta "no rokas", tad aicinām pircējus pārliecināties par pārdevēja identitāti, lai, iespējamā, krāpšanas gadījumā policijai būtu vieglāk vainīgo atrast," — ieteica viņš.

Ziņu lente
0