CVK atteica LKS parakstu vākšanā par krievu skolu autonomiju

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг в защиту образования на русском языке в Латвии. Рига, 24 февраля 2018 г.
Митинг в защиту образования на русском языке в Латвии. Рига, 24 февраля 2018 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ombudsmeņa birojs, Tieslietu ministrija, Izglītības ministrija un Saeimas Juridiskais birojs devuši negatīvus slēdzienus likumprojektam par autonomijas ieviešanu nelatviešu skolām.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Centrālā vēlēšanu komisija atteica partijai Latvijas Krievu savienība (LKS) parakstu vākšanā par mazākumtautību skolu darbības likumprojekta atbalstīšanu, kurš paredz autonomijas ieviešanu nelatviešu skolām.

Jansons - Sputnik Latvija
Tiesībsargs apsūdz Rīgas domi par bilingvālās izglītības atcelšanu

Projektu iesniedza CVK 22. janvārī Latvijas Krievu savienība. CVK bija jāizvērtē likumprojekts un jānobalso par tā nodošanu parakstu vākšanai. Lai to izdarītu, Centrālā vēlēšanu komisija palūdza vairāku valsts iestāžu atsauksmes. Pirmdien LKS saņēma atteikumu.

"Šāds lēmums bija samērā paredzams. Viss kļuva skaidrs, kad CVK saņēma asi negatīvu slēdzienu par mūsu likumprojektu no četrām iestādēm. "Dīvainas sakritības" pēc, tās visas – ombudsmeņa birojs, Tieslietu ministrija, Izglītības ministrija un Saeimas Juridiskais birojs – budžeta nozīmē un politiski ir atkarīgas no valdošās koalīcijas. Nesen tā pati koalīcija atteica 14 tūkstošu Latvijas pilsoņu petīcijas izskatīšanā par bilingvālās izglītības saglabāšanu un neatbalstīja opozīcijas grozījumus likumprojektos par mazākumtautību skolu mācību valodas maiņu," — pastāstīja RIA Novosti likumprojekta autors, jurists Aleksandrs Kuzmins.

Analoģisks likums par skolu autonomiju Latvijā darbojās no 1919. līdz 1934. gadam. Tolaik latviešu valoda arī bija vienīgā valsts valoda, savukārt, pēc valsts pārvaldes vienotības principa, atbilstoši attiecīgājiem likumiem, tika pieļauti izņēmumi.

Ziņu lente
0