Sods par tālruņa sarunām pie stūres var palielināties vairākkārt

© pexelsВодитель с пассажиром в салоне автомобиля
Водитель с пассажиром в салоне автомобиля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sarunas pa telefonu pie stūres bieži kļūst par avārijas iemeslu, tāpēc Valsts policija piedāvā ieviest stingrāku sodu par šo pārkāpumu.

RĪGA, 5. marts — Sputnik. Ceļu policija izstrādājusi Administratīvo pārkāpumu likuma grozījumus, vēsta rus.lsm.lv.

Izstrādātie grozījumi paredz palielināt sodu par telefona sarunām pie automašīnas stūres no 15 eiro līdz 100 eiro.

Valsts policijas Ceļu satiksmes drošības direkcijas priekšnieks Normunds Krapsis pastāstīja, ka Latvijā aizliegumu lietot mobilos tālruņus pie stūres pārkāpj katrs trešais vai ceturtais autovadītājs.

Радар - Sputnik Latvija
Jaunās radaru funkcijas: par ko autovadītāji saņems sodu

Normunds Krapsis norādīja, ka pastāv dažādas iespējas ietekmēt situāciju: palielināt atbildību par mobilā telefona lietošanu transportlīdzekļa vadīšanas laikā, paaugstināt sodu. Viņš atgādināja, ka pašlaik cilvēki telefonu izmanto ne tikai zvaniem, bet arī lasa ziņas ar tā palīdzību un sarakstās internetā.

Likuma grozījumus izskatīs likumdevēji.

Laikā, kamēr grozījumi tiek izskatīti, policija plāno īstenot pilotprojektu. Automašīnu bez trafareta zīmējuma plānots aprīkot ar kontroles sistēmu, kas nofotografēs runājošos pie stūres, un sods par pārkāpumu tiks izsūtīts pa pastu.

"Vienkāršiem vārdiem runājot, sistēma darbosies šādi — satiksmes plūsmā policijas automašīnā iebūvētā sistēma automātiski nolasīs tuvumā esošo transportlīdzekļu numura zīmes, lai, savienojoties ar datu bāzēm, pārbaudītu, vai nav pārkāpumi. Papildus, ja kādā no tuvumā esošajām automašīnām vadītājs lietos tālruni, tad policijas automašīnas sānos ierīkotās kameras konstatēs šo pārkāpumu un automašīnas īpašniekam vēlāk tiks atsūtīts paziņojums par uzlikto sodu," – pastāstīja Krapsis.

Iepriekš vēstīts, ka veiktā aptauja liecina: aptuveni 75% autovadītāju Latvijā pie stūres sarunājas pa tālruni, raksta un lasa īsziņas, izmanto internetu.

Ziņu lente
0