Kāpēc šī ziema Latvijā bija tik auksta

© Sputnik / Sergey MelkonovУстье Даугавы, Болдерая зимой
Устье Даугавы, Болдерая зимой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sinoptiķi vērtē, ka 2017./18. gada ziema Latvijā bija aukstākā pēdējo piecu gadu laikā – iepriekš tāds sals valstī valdīja 2012./13. gada ziemā.

RĪGA 5. marts, — Sputnik. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra rīcībā esošie dati liecina, ka 2017./18. gada ziema Latvijā bija aukstākā pēdējo piecu gadu laikā – gaisa vidējā temperatūra sastādīja —2,4 grādus, vēsta Grani.lv.

Пассажиры автобуса - Sputnik Latvija
Laika prognoze: nedēļas beigās Latvijā iestāsies divdesmit grādu sals

Sinoptiķi atzīmē, ka vidējā temperatūra —2,4 grādu līmenī pārsniedz normu par 0,5 grādiem, taču četrās iepriekšējās ziemās gaisa temperatūra normu pārsniedza par 2 grādiem. Aukstākā pēdējo četru gadu laikā šī ziema kļuva februāra salu dēļ, kad vidējā gaisa temperatūra sasniedza —6,9 grādus – par veseliem trim grādiem mazāk nekā ilggadējs vidējais rādītājs. 

Siltākais šīs ziemas mēnesis bija decembris – vidējā gaisa temperatūra bija +1,2 grādi, par 3 grādiem pārspējot normu. Vidējā temperatūra janvārī sastādīja —1,6 grādus, par 1,5 grādiem virs normas.

Interesanti, ka decembrī un janvārī tika pārsniegti vairāki augstas temperatūras rekordi, toties februāris apsteidza četrus aukstuma rekordus. Savukārt nokrišņu apjoms janvārī un februārī ievērojami pārsniedza normu, bet februārī, gluži otrādi, bija divkārt mazāks nekā parasti.

Decembrī gaisa temperatūra nenolaidās zem —7 grādiem, janvārī – zem —15 grādiem. Toties no 21. februāra deviņas naktis pēc kārtas temperatūra turējās zem —20 grādiem.

Sniegpārsliņas makrouzņēmums - Sputnik Latvija
Sals līdz -25 grādiem: sinoptiķi prognozē laikapstākļus martā

Augstākā temperatūra, +8,6 grādi tika reģistrēta 24. decembrī Rucavā, bet zemākā – Daugavpils meteostacijā, kur termometra stabiņš kritās līdz —27,4 grādiem.

Iepriekš Eiropas vidēja termiņa laika prognožu centrs informēja, ka pavasaris Latvijā būs silts. Prognozes liecināja, ka vidējā gaisa temperatūra pavasarī pārsniegs parastos rādītājus, bet vasaras sākumā atbildīs normai.

Tāpat sinoptiķi brīdināja, ka pavasarī Latviju apciemos cikloni, kuri nesīs lietu. Gaidāms, ka martā un aprīlī nokrišņu daudzums nepārsniegs normu, bet maijs būs lietains. Tā kā augsne ir pārsātināta ar valgmi, un laukus vietām vēl klāj ūdens, pavasarī Latvijā gaidāms paaugstināts plūdu risks.

Ziņu lente
0