Politika

Ingunai Sudrabai atņemta pielaide valsts noslēpumam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģenerālprokurra lēmums jautājumā par pielaidi valsts noslēpumam ir galīgs un nepārsūdzams.

RĪGA, 3. marts — Sputnik. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atteicis pielaidi valsts noslēpumam "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājai Ingunai Sudrabai ("No sirds Latvijai"), vēsta rus.db.lv.

Prokuratūra izskatīja Sudrabas sūdzību par SAB lēmumu, un februāra beigās nosūtīja atbildi, pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Viņa neatklāja, kāds ir ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera lēmums.

Нормундc Вилнитис, юрист - Sputnik Latvija
"Oligarhu lietas" komisija meklēs "kurmjus" KNABā

Pati Sudraba, kuras vadītā komisija beidza darbu janvārī, nesniedza skaidru atbildi par SAB un ģenerālprokurora lēmumu saturu. "Viss ir procesā," — paziņoja politiķe.

"Ja nav amata, tad nav pielaides, tā nav nepieciešama," — norādīja SAB direktors Jānis Maizītis un piebilda, ka nav gatavs komentēt šo jautājumu konkrētāk.

Ģenerālprokurora lēmums jautājumā par pielaidi valsts noslēpumam ir galīgs un nepārsūdzams.

"Oligarhu lietas" attīstība

Lieta tika ierosināta 2011. gada maijā saskaņā ar Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonu ierobežojumu pārkāpšanu. Sākotnēji tajā figurēja 11 cilvēki.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica pārmeklēšanu Ventspils mēra Aivara Lemberga un bijušā premjera Andra Šķēles birojos un mājās, kā arī Rīgas domē, Rīgas ostas valdē un citos uzņēmumos. Vienlaikus KNAB vērsās pie Saeimas ar lūgumu atļaut pārmeklēšanu pie bijušā Rīgas vicemēra Aināra Šlesera, taču parlaments lūgumu noraidīja, tāpēc toreizējais valsts prezidents Valdis Zatlers iniciēja Saeimas atlaišanu.

Ингуна Судраба - депутат Сейма от партии От сердца – Латвии - Sputnik Latvija
Inguna Sudraba var palikt "oligarhu lietas" komisijas vadībā

Izmeklēšana uzskatīja, ka Ainārs Šlesers, kurš vēlējās Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja postenī redzēt Andri Ameriku, 2010. gada oktobrī ieteica Lembergam noslēgt līgumu starp ostas valdi un SIA "Mediju nams". Par to Šlesers lūdza Lembergu ietekmēt Viesturu Silenieku, ostas valdes locekli, lai viņš balsošanā atbalstītu Amerika iecelšanu.

Kriminālprocesu KNAB nodeva prokuratūrai, taču 2016. gada septembrī īpaši svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja paziņoja, ka Ģenerālprokuratūra nesauks pie kriminālatbildības par ietekmes tirgošanu Šleseru un Lembergu, bet KANB turpinās citu domājamo noziegumu izmeklēšanu šīs lietas ietvaros.

2016. gada decembrī KNAB ar prokuratūras piekrišanu slēdza lietu pierādījumu trūkuma dēļ.

Ziņu lente
0