Finanšu ministrija atvainojusies par pārlieku lielo pensiju

© Sputnik / Sergey MelkonovSevietes
Sevietes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrija lūdz piedošanu visiem, kurus aizskāra infografika par nodokļu nomaksu ar 1700 eiro pensijas apmēru.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Finanšu ministra padomnieks Jurijs Spiridonovs Finanšu ministrijas vārdā atvainojies visiem, kurus aizskāra infografika ar pensijas piemēru 1700 eiro apmērā, radio Baltkom intervijā.

Šīs nedēļas sākumā Finanšu ministrijas mājas lapā parādījās informatīvs attēls, kurš skaidro, kā jaunajā gadā tiks sadalīti pensionāru nodokļi. Sociālo tīklu lietotājus sadusmoja, ka aprēķinos tika paņemts pensijas apmērs, kuru valstī saņem tikai daži, 1700 eiro.

​Spiridonovs atzīmēja, ka informācija tika izrauta no konteksta, izplatīta sociālajos tīklos tikai pēdējā laikā, kamēr infografika publicēta mājas lapā jau kopš janvāra (atzīmēsim, ka ministrijas Twitter mikroblogā tā tika publicēta 26. februārī).

Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija
"Ko viņi pīpē": latviešus sadusmoja 1 700 eiro liela pensija

"Tas izslīdēja no to rokām, kurš izņēma no lielā teksta tikai vienu informācija gabalu. Es ļoti atvainojos visu priekšā, kuri negatīvi izturējās pret šo informāciju, kuros tā izraisīja negatīvu priekštatu. Es ļoti labi saprotu, kādas pensijas ir Latvijā, lūdzu piedošanu visiem, kurus tas kaut kādā veidā negatīvi aizskāra. Taču pati informācija atradās atklātā piekļuvē jau kopš 19. janvāra, kādēļ tas sāka notikt vakar, man ir grūti teikt. Informācijas rakstā par pensijām mūsu mājas lapā ir detalizēts situācijas spektrs," norādīja Spiridonovs.

Pēc Finanšu ministrijas pārstāvja sacītā, ja runā par ļoti mazām pensijām, tad te viss ir vienkārši — 250 eiro pensijām nodoklis ir tieši 0 eiro.

"Protams, to arī par pensiju nevar nosaukt. Taču tā ir tāda, jo cilvēki vai nu strādāja mikrouzņēmumos, vai arī saņēma naudu aploksnēs. Un tas noved pie šāda aprēķina. Tas ir ļoti nepatīkams fakts, ar kuru ir jārēķinās," pateica Spiridonovs.

Viņš pastāstīja, kam bija nepieciešams piemērs ar tik lielu pensiju.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Kas saņems pensijas pielikumu

"Kādēļ mēs skaidrojām specifisko piemēru ar 1700 eiro? Varu pateikt savu piemēru: mammai bija invaliditātes pensija 1200 eiro un alga 500 eiro. Diemžēl, mammas vairs nav, slimība nesaudzē nevienu. Taču viņas kopējie ienākumi ar otro invaliditātes grupu bija 1700 eiro. Man neliekas, ja cilvēkam ir ienākums vai pensija 1700 eiro, viņš ir jālamā ar visu "Feisbuku" vai "Tvitteru". Šis piemērs ir svarīgs, jo pēc 1667 eiro mainās nodokļa likme. Tādēļ mūsu pienākums ir paskaidrot, ka līdz šai summai viņš maksā 20% ienākumu nodokli, un ja vairāk, tad viņš maksā 23%," pateica Spiridonovs.

Pērn vidējā vecuma pensija Latvijā sastādīja 296,15 eiro.

Jūnijā vislielāko procentu, jeb 53% pensiju, veidoja 200-300 eiro. Pensiju 300-500 eiro apmērā saņēma 27,4% cilvēku, 12,2% saņēma mazāk nekā 200 eiro, savukārt 7,3% iedzīvotāju saņem pensiju, kura pārsniedz 500 eiro. Pensiju, kas ir lielāka par 1500 eiro mēnesī, pērnā gada jūnijā saņēma vien 1 680 cilvēki.    

Ziņu lente
0