Latvijā turpina pieaugt HIV saslimšanas līmenis

© pixabayŠprice
Šprice - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn Latvijā nomira 100 pacienti AIDS stadijā, kas ir par 24 cilvēkiem vairāk, nekā 2016. gadā.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Pērn Latvijā tika konstatēts 371 jauns HIV inficēšanās gadījums, kas ir par septiņiem vairāk, nekā 2016. gadā. Tāpat pieaudzis jaunu AIDS saslimšanas gadījumu skaits, vēsta Baltnews.lv ar atsauci uz Slimību profilakses un kontroles centra datiem.

Situācija ar HIV inficēšanos Latvijā pērn nav uzlabojusies, un pat kļuvusi sliktāka, paziņoja Baltijas HIV asociācijas vadītāja Inga Upmace. Vislielākās raizes izraisa datu trūkums par HIV infekcijas izplatīšanās ceļiem, jo 36% no visiem atklātajiem gadījumiem inficēšanās iemesls nav zināms. Tas apgrūtina profilakses pasākumu plānošanu un izraisa jautājumus par apkopoto datu kvalitāti, atzīmēja Upmace.

HIV pārbaude. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija uz HIV epidēmijas sliekšņa: neārstējas gandrīz divas trešdaļas inficēto

2017. gadā Latvijā nomiruši 100 pacienti AIDS stadijā — par 24 vairāk, nekā 2016. gadā. Tas saistīts ar ārstēšanas kvalitāti, kura Latvijā līdz pērnā gada beigām sākās novēloti, paskaidroja Upmace. Pēc viņas domām, nākotnē situācijai ir jāuzlabojas, jo piešķirti līdzekļi agrīnai HIV pacientu ārstēšanai, un šajā nozarē ir pieejama ļoti efektīva profilakse.

Visvairāk cilvēku inficējušies ar HIV heteroseksuālo kontaktu rezultātā (131 gadījums), 78 gadījumos inficēšanās notikusi narkotiku ievadīšanas rezultātā vēnās, 24 — homoseksuālo kontaktu gadījumos. Mātes bērna HIV inficēšanās gadījumu skaits samazinājies no sešiem 2016. gadā līdz trīs gadījumiem 2017. gadā.

35% jaunu HIV saslimšanas gadījumu konstatēti sievietēm, pārējie vīriešiem. Rīgā un Rīgas reģionā pērn reģistrēti 275 HIV inficēšanās gadījumi (74% no kopējā skaita), Kurzemē — 37, Zemgalē — 26, Latgalē — 22, Vidzemē — 11.

Medmāsa gatavojas injicēt zāles - Sputnik Latvija
Kāpēc Latviju pārņēmis HIV: profilakses trūkums un iekavēta terapija

2016. gadā Latvija ieņēma pirmo vietu Eiropas Savienībā pēc jaunu HIV inficēšanās gadījumu skaita uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju un pēc jaunu AIDS saslimšanas gadījumu skaita.

Pirmais HIV pacients tika reģistrēts 1987. gadā, kopš tā laika atzīmēti kopumā 7 343 HIV pozitīvu cilvēki, 5487 no tiem ir dzīvi. Pēc Pasaules veselības organizācijas aprēķiniem, patiesībā HIV inficēto skaits Latvijā varētu būt divreiz lielāks, jeb apmēram 10 tūkstoši

Ziņu lente
0