Latvijas augstskolās varētu atļaut kārtot eksāmenus ne tikai latviešu valodā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasStudenti
Studenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Izglītības ministrija vēlas atļaut augstskolās kārtot eksāmenus jebkurā oficiālā ES valodā.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā ieviest grozījumus Izglītības likumā, kuri attiecas uz eksāmenu kārtošanu augstskolās, raksta rus.tvnet.lv.

Saskaņā ar IZM piedāvājumu, augstskolās ir jāatļauj kārtot profesionālās kvalifikācijas eksāmenus un diplomdarbus valodā, kurā tiek īstenota mācību programma.

Iestādē uzskata, ka bakalaura, maģistra un doktora grāda iegūšanas darbi un diplomdarbi var tikt sagatavoti tajā oficiālajā ES valodā, kurā tiek īstenota konkrētā mācību programma, vai valsts valodā, ja konkrētā mācību programma netiek īstenota kādā citā oficiālā ES valodā.

Eksāmens - Sputnik Latvija
Latvijā jūtami samazinājies studentu skaits

IZM paskaidroja, ka Latvijas nacionālais attīstības plāns 2014. — 2020. gadam paredz starptautiski konkurētspējīgu augstskolu esamību Latvijā, kurās strādās starptautiski atzīts un kvalificēts akadēmiskais personāls. Augstākā izglītība kļūst par plaši pieprasītu Latvijas eksporta pakalpojumu, un mācību programmas tiks nodrošinātas, saskaņā ar Latvijas valodas politiku, lielākoties latviešu valodā vai kādā no oficiālajām ES valodām.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik, pēdējo desmit gadu laikā Latvijā ievērojami samazinājies studentu skaits. Saskaņā ar statistikas datiem, maksimālais studentu skaits mācījās augstākās izglītības iestādēs 2005./2006/ gadā — 131 tūkstotis studentu, tālāk viņu skaits sāka samazināties, un šī tendence novērojama joprojām. Esošajā mācību gadā Latvijas augstskolās mācās 82 tūkstoši studentu, kas ir par 37% mazāk, nekā 2005./2006. mācību gadā.

Pēc izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska domām, Latvijā ir "absurds" augstākākās izglītības iestāžu skaits. IZM vadītājs uzskata, ka augstskolu skaits ir jāsamazina trīs reizes.

Ziņu lente
0