Politika

Latvijas ĀM aizliegusi iebraukt valstī 49 ārvalstniekiem no "Magņitska saraksta"

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Republikas Ārlietu ministrijas ēka
Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas ēka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir piektā valsts pēc ASV, Kanādas, Igaunijas un Lietuvas, kas pieņēmusi "Magņitska likumam" līdzīgu normatīvo aktu.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņojis, ka aizliedzis iebraukšanu valstī 49 ārvalstniekiem saskaņā ar tā saucamo Magņitska sarakstu.

"Saskaņā ar Saeimas lēmumu no 2018. gada 8. februāra par aicinājumu ieviest sankcijas personām, kas saistītas ar "Magņitska lietu", kā arī saskaņā ar Latvijas Ministru prezidenta rezolūciju no 22. februāra un Migrācijas likumu, esmu noteicis aizliegumu iebraukt valstī 49 personām," — Rinkēvičs paziņoja Twitter.

​8. februārī Latvijas Saeima ar balsu vairākumu apstiprināja "Magņitska likuma" analogu. ASV tā saucamais Magņitska akts stājās spēkā 2012. gada decembrī. Dokuments paredz personīgas sankcijas personām, kuras atbild par cilvēktiesību ievērošanu Krievijā. Cilvēkiem, uz kuriem attiecinātas sankcijas, aizliegta iebraukšana ASV teritorijā, viņu konti ASV bankās iesaldēti.

Latvijas un Krievijas karogi - Sputnik Latvija
Latvija baidās "dabūt pa degunu" no Krievijas – atbildi uz "Magņitska sarakstu"

Likums nosaukts Lielbritānijas fonda Hermitage Capital Management auditora vārdā, kurš tika apsūdzēts par nelikumīgu shēmu izstrādi šī fonda vajadzībām ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas. Izmeklēšanas laikā Magņitskis apsūdzēja korupcijā virkni Krievijas ierēdņu. 2009. gada novembrī viņš mira iepriekšējās izmeklēšanas izolatorā "Matrosskaja tišina".

Pērnā gada novembrī Lietuvas Seims pieņēma līdzīgu likumu. Dokumentā teikts, ka ārvalstniekam tiks liegta iebraukšana valstī uz pieciem gadiem, ja pastāv nopietns pamats uzskatīt, ka viņš pārkāpis vispāratzītās cilvēka tiesības un brīvības, kā arī gadījumā, ja ārvalstnieks izdarījis ar korupciju vai naudas atmazgāšanu saistītu noziegumu un šī iemesla dēļ iekļauts citu ES valstu, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas vai NATO aizliegto personu sarakstos.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas Saeimas komisija apstiprinājusi "Magņitska likuma" analogu

15. janvārī Lietuvas Migrācijas departaments publicēja tā saucamo Magņitska sarakstu, kurā iekļautas 49 personas. Viņu vidū, piemēram, ir Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs, KF Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins, IeM Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Logunovs, tiesneši Jeļena Stašina, Aleksejs Krivoručko, Svetlana Uhnaļeva un Sergejs Podoprigovs. Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs, komentējot likumu, paziņoja, ka šis solis liks Krievijai veikt atbildes pasākumus.

Latvija ir piektā valsts pēc ASV, Kanādas, Igaunijas un Lietuvas, kas pieņēmusi šādu likumu.

Iepriekš Krievijas Valsts domes Starptautisko attiecību komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Čepa paziņoja, ka Krievija būs spiesta reaģēt, ja Latvija pieņems "Magņitska likumam" līdzīgu normatīvo aktu. 

Ziņu lente
0