Valsts ļaus bezmaksas apgūt vispieprasītākās profesijas

© Foto : dangquocbuuВыпечка
Выпечка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl ir laiks iesniegt pieteikumu bezmaksas apmācībām kādā no 34 visvajadzīgākajām un Latvijas darba tirgū pieprasītākajām specialitātēm.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Līdz 2018. gada 23. februārim jaunieši vecumā no 17 līdz 23 gadiem var paspēt pieteikties bezmaksas garantēto mācību programmai. Projektu finansē Eiropas fondi un valsts budžets, vēsta Vesti.lv.

Programma ļauj bezmaksas apgūt vienu no 34 vispieprasītākajām profesijām Latvijas darba tirgū, kuru vidū ir tādas specialitātes kā pavārs, konditors, lietvedis, frizieris, elektrometinātājs, dārzkopis, autoatslēdznieks, skroderis, šuvēja, stomatologa palīgs, elektriķis, atslēdznieks, virpotājs, manikīra speciālists, vizāžists un fotogrāfs. Pilnu piedāvājamo profesiju sarakstu var atrast Viaa.gov.lv mājaslapā.

Главное здание Латвийского университета - Sputnik Latvija
Valsts kontrole: augstākā izglītība tiek finansēta neefektīvi

Pieteikties var jaunieši, kuri nestrādā un nemācas, taču kuriem ir pamatizglītība, vidējā vai profesionālā izglītība, kā arī vakarskolu audzēkņi un tie, kuri iegūst vidējo izglītību par dotācijām.

Turklāt apmācības laikā studenti varēs pretendēt uz stipendijas saņemšanu no 70 līdz 115 eiro. Tāpat bezmaksas studējošie saņems visus nepieciešamos mācību līdzekļus, un viņiem tiks piedāvāta bezmaksas dzīvošana dienesta viesnīcā. Mācību programmā ietilpst 15 nedēļu ilga prakse, kuras laikā tiek apmaksāti transporta un dzīvošanas izdevumi, ja tas ir nepieciešams. Vērts atzīmēt, ka pēc mācību beigām studentiem visticamāk neradīsies problēmas ar darba meklējumiem, jo piedāvātās specialitātes ir ārkārtīgi pieprasītas Latvijā.

Programma nav paredzēta tiem, kuri ir bērna kopšanas atvaļinājumā vai pašnodarbinātām personām. Tāpat programmas prasībām neatbilst augstskolu dienas nodaļu studenti un studenti, kuri atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā, izņemot tos, kuri mācās neklātienē.

Bezmaksas izglītība Krievijā

Iepriekš tika ziņots, ka Krievijas vēstniecība Latvijā izsludināja dokumentu pieņemšanas uzsākšanu dalībai konkursā studijām Krievijas augstskolās 2018./2019. mācību gadā. Pretendēt uz budžeta vietām var gan Latvijas pilsoņi, gan nepilsoņi, kā arī Krievijas pilsoņi, kuri dzīvo Latvijā.

Latvijas pilsoņi var iesniegt dokumentus vienai no specialitātēm un norādīt līdz sešām mācību iestādēm. Vēstniecība iesaka pieminēt anketā ne mazāk par divām izglītības organizācijām.

Kandidātu atlase tiks īstenota divos posmos: no sākuma pieteikumus izskatīs vēstniecības konkursa komisija, savukārt pēc tam tās rekomendētos dosjē izskatīs Krievijas izglītības iestādes kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Ziņu lente
0