"Gazprom" pastāstīja, kādos apjomos Baltija iepērk gāzi no Krievijas

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom"
Gazprom - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas koncerns "Gazprom" informēja, ka 2017. gadā Latvija iegādājusies Krievijas piegādāto gāzi par 26% vairāk nekā pirms gada. 1,785 miljardi kubikmetru – tas ir maksimālais rādītājs pēdējo gadu laikā.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Visas trīs Baltijas valstis 2017. gadā palielinājušas gāzes iegādes apjomus no "Gazprom", neskatoties uz deklarēto vēlmi diversificēt gāzes piegādes avotus. Par to liecina Krievijas holdinga atskaites par aizvadītā gada ceturto ceturksni.

Pērn Latvija iegādājusies no Krievijas kompānijas 1,785 miljardus kubikmetru dabasgāzes — par 26% vairāk nekā 2016. gadā, vēsta Reuters. Uz Lietuvu eksportēti 1,407 miljardi kubikmetru gazes. Salīdzinājumā ar 2016. gadu pieaugums ir pat lielāks nekā Latvijā — 37%. Igaunija iegādājusies 0,498 miljardus kubikmetru (+26%).

Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stratēģiskā utopija: Eiropa nespēj atteikties no Krievijas gāzes

Lielākos gāzes apjomus no "Gazprom" iegādājas Latvija, pie tam 2017. gadā rādītājs sasniedzis rekordu pēdējo gadu laikā. Piemēram, 2015. gadā Latvija iegādājās Krievijā 1,329 miljardus kubikmetru gāzes, 2014. gadā — 0,964 miljardus, 2013. gadā — 1,130 miljardus kubikmetru.

Gāzes eksports uz tuvākajām ārvalstīm 2017. gadā sastādījis 33,648 miljardus kubikmetru, par 7% vairāk nekā 2016. gadā.

Baltijas valstis un Polija nereti runā par, viņuprāt, bīstamo atkarību no Krievijas gāzes un pauž vēlmi izmantot citus piegādātājus. Piemēram, plānots diversificēt gāzes piegādes, iegādājoties sašķidrināto dabas gāzi ASV un Norvēģijā, taču SDG tiek piegādāta nelielā apjomā un nevar konkurēt ar gāzi, ko Krievija piegādā pa cauruļvadiem.

Maģistrālais gāzes vads - Sputnik Latvija
Britu eksperts: nav neviena, kas vēlētos maksāt par ES atteikšanos no Krievijas gāzes

Iepriekš "Gazprom" salīdzināja ASV piedāvātās SDG cenas Eiropā. Saskaņā ar aptuvenām aplēsēm, Krievijas cauruļvadu gāze ir pusotru reizi lētāka.

Amerikāņu SDG piegāžu izmaksas Eiropā 2017.-2018. gada rudens un ziemas periodā tiek vērtētas 265-295 dolāru apmērā par tūkstoš kubikmetriem, informēja "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs intervijā kompānijas korporatīvajam žurnālam. Šīs summas ir daudz augstākas par cenām un forvardiem Eiropas sadales centros un Krievijas gāzes cenām. Medvedevs atgādināja, ka Krievijas gāzes vidējā cena sastāda aptuveni 190 dolārus par tūkstoš kubikmetriem.

Ziņu lente
0