Slimnīcu biedrības vadītājs: mediķus atlaiž par sliktām latviešu valodas zināšanām

© Sputnik / Sergey MelkonovMedicīnas darbinieks
Medicīnas darbinieks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par medicīnas darbinieku nepietiekamām valsts valodas zināšanām žēlojušies pacienti. Pārsvarā šī iemesla dēļ no darba tiek atlaistas medicīnas māsas.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. 2017. gadā par nepietiekamām valsts valodas zināšanām no darba atlaisti vairāki veselības aprūpes darbinieki, Latvijas televīzijas pārraidē "Rīta panorāma" pastāstīja Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Viņš precizēja, ka mediķi atlaisti no darba uz Valsts valodas centra (VVC) lēmuma pamata. VVC par medicīnas darbinieku nepietiekamām valsts valodas zināšanām žēlojušies pacienti. Pēc Kalēja vārdiem, šī iemesla dēļ no darba pārsvarā atlaistas medmāsas.

Доктор - Sputnik Latvija
Latviešu valoda nostāsies ceļā mediķiem-viesstrādniekiem

Atgādināsim, ka dažkārt ārsti ir sašutuši par pacientu sliktajām valsts valodas zināšanām. Piemēram, novembrī Dubultu poliklīnikas kardiologs pacienta medicīniskajā izrakstā izdarījis ierakstu "nesaprot valodu". Plašu atbalsi radīja gadījums Latvijas bērnu slimnīcā — neirologs nosauca par divnieku karalieni krievu meiteni ar ierobežotām iespējām, kura ieradusies pie viņa uz pieņemšanu un nav zinājusi latviešu valodu.

Iepriekš vēstīts, ka 24. janvārī Latvijas Valsts valodas centrs laida klajā lietotni "Valodas draugs". Ikviens tās lietotājs var nosūtīt informāciju par valodas normas pārkāpumiem vai, gluži pretēji, uzslavēt par latviešu valodas lietojumu. Nosūtāmajai sūdzībai vai uzslavai var pievienot fotouzņēmumus vai video ierakstu. Anonīmas sūdzības sūtīt nav iespējams: lai gūtu iespēju nosūtīt ziņas, vispirms jāapstiprina personība ar konta palīdzību Google, Facebook vai Draugiem.lv.

Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Igaunijas mediķi sūdzas par saviem kolēģiem – atbraucējiem

Lietotne jau radījusi negatīvu reakciju Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju vidū. Sociālajos tīklos sāka izplatīties aicinājumi sūdzēties par lietotni ar mērķi panākt tās bloķēšanu Google Play Store. Komentāros lietotāji raksta, ka tā kurina naidu Latvijā, veicina iedzīvotāju daļas valodas genocīdu un nodara kliedzošu morālo kaitējumu cilvēkiem un pēc savas būtības ir noziedzīga.

Krievijā lietotne nosaukta par "valodas inkvizīciju". "Man nav nekādu citu analogu, kā vien salīdzinājums ar inkvizīcijas laikiem. Tas, kas tiek ieviests ar tādu lietotni, ir valodas inkvizīcijas piemērs. Protams, mēs ceram, ka autoritatīvas starptautiskās organizācijas principiāli novērtēs šo provokatīvo ieceri," — teica Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Ziņu lente
0