Zemnieku elektrības rēķinus apspriedīs ministra sapulcē

© Sputnik / Sergey MelkonovEkonomikas ministrs Arvils Ašeradens
Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrijas pārstāvji, Sadales tīkls un sabiedriskās organizācijas apspriedīs obligātās iepirkuma komponentes reformas trūkumus un iespējas samazināt elektroenerģijas cenas.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens sasaucis sapulci ar mērķi pilnveidot elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) reformu, vēsta Baltic-course.

"Nekavējoties pēc atgriešanās no valsts vizītes Korejā — 16.februārī — esmu sasaucis sanāksmi par OIK reformas pilnveidošanu. Kopā ar atbildīgajiem dienestiem steidzami jāmeklē risinājumi problēmām, ja tādas ir radušās," — paziņoja ministrs.

Лампочка - Sputnik Latvija
Pavisam aptrakuši: iedzīvotājus šokējuši rēķini par elektrību

Sapulce notiks 16. februārī pl. 10:00. Tajā aicināti ierasties AS "Sadales Tīkla", Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, biedrības "Zemnieku saeima", lauksaimnieku organizāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Darba devēju konfederācijas un citu organizāciju pārstāvjus.

Ašeradens uzsvēra, ka OIK reformas mērķis ir izvairīties no sekām, kas radās agrāko "zaļās" enerģijas atbalsta nepārdomāto mehānismu ieviešanas rezultātā — iepriekš noskaidrojās, ka dažas koģenerācijas stacijas pārdevušas valstij parasto enerģiju kā "zaļo" — par paaugstinātu tarifu, bet Sadales tīkla pārbaužu laikā izmantojušas pārnēsājamos ģeneratorus.

"Manā vadībā Ekonomikas ministrija veido politiku, kuras mērķis ir panākt zemākas izmaksas par elektroenerģiju iedzīvotājiem un atbalstīt vietējo rūpniecību, tādēļ aicinu pie galda dažādu nozaru pārstāvjus, lai identificētu 2016.gadā apstiprinātās reformas trūkumus un pārrunātu iespējamos risinājumus," — teica Ašeradens.

Kā samazināt lauksaimnieku rēķinus

Iepriekš "Zemnieku saeima" informēja par nodomu pieprasīt ekonomikas ministra demisiju elektrības cenu pieauguma dēļ — daudziem zemniekiem kopš gada sākuma elektroenerģijas rēķini pieauguši par 40-80%, jeb par 50-600 eiro mēnesī.

Premjerministrs Māris Kučinskis LTV pārraidē Rīta Panorāma pastāstīja, ka pērn sniegtā informācija nav liecinājusi par tamlīdzīgu rēķinu palielināšanos, tāpēc rodas liels skaits jautājumu.

Politiķis uzsvēra, ka atbildes uz tiem jāsaņem ne vēlāk kā 1. martā, kad ienāks nākamie rēķini.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar AS Latvenergo pārstāvjiem un vienojās, ka tiks atjaunota iespēja atteikties no liekās jaudas ārpussezonas periodā. Zemnieku rēķini bijuši tik lieli, jo jauda bija jāapmaksā ziemas periodā, kad tā nav vajadzīga.

Visdārgākā elektrība

Piecu gadu laikā ir jāpanāk, lai zemnieku elektrības rēķini Latvijā būtu zemākie visā ES, un elektroenerģijas cenas būtu konkurētspējīgas, preses konferencē paziņoja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Elektroenerģija - Sputnik Latvija
Vēl viens "zaļais" uzņēmums piekrāpis "Sadales tīklu"
Pēc viņa domām, OIK dēļ rēķini Latvijā ir lielāki nekā jebkurā citā valstī. Uzņēmēji cenšas palielināt savu konkurētspēju, taču elektrības rēķini šādu iespēju nedod.

OIK faktiski ir valsts atbalsts, taču tas jāsaskaņo ar ES. LTRK noskaidroja, ka šis atbalsts saskaņots nevis 2007. gadā, kad OIK tika ieviesta, bet gan 2017. gadā, tātad desmit gadus OIK nav bijusi saskaņota. Pēc Endziņa domām, visu šo laiku sistēmas kontrole bijusi ļoti virspusīga, bieži vien izmantota ļaunprātīgi. LRTK juristi secināja, ka OIK saņēmēju skaitu iespējams samazināt, izanalizējot peļņu, finanšu dokumentus un ražošanas procesus. Agrāk šis darbs nav veikts sistemātiski.

LTRK enerģētikas komitejas vadītājs Kaspars Osis piebilda, ka lielas šaubas rada arī kopš šī gada pieņemtais OIK diferenciācijas plāns. Ekonomikas ministrijas solījumi par to, ka rēķini mazajiem un vidējiem uzņēmējiem augs ne vairāk kā par 12 eiro, nav izpildīti, viņš norādīja.

Ziņu lente
0