Mediķu stimuls: sākta parakstu vākšana pret ārstu algu celšanu

© pixabayĀrsts
Ārsts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāds Romāns Sučaks iniciējis parakstu vākšanu par ārstu algu celšanas pārtraukšanu, lai mediķiem būtu motivācija palīdzēt cilvēkiem.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv startējusi parakstu vākšana pret ārstu algu celšanu un par pāreju uz ārstu darba samaksas bonusu sistēmu.

Iniciatīvas autors Romāns Sučaks skaidro, ka  ārstu algu celšana neko neizmainīs Latvijas veselības aprūpes sistēmā un neuzlabos medicīnas kvalitāti, tādēļ ir nepieciešams pārvest ārstus uz darba samaksas bonusu sistēmu, lai viņiem būtu motivācija palīdzēt cilvēkiem.

"Algas pielikums pats par sevi neko nemainīs — medicīnas kvalitāte Latvijas Republikā neuzlabosies! Gluži otrādi, saņemot lielāku algu, ārsti neveltīs pacientam vairāk uzmanības, nevarēs labāk un savlaikus noteikt pareizu diagnozi, kā arī nozīmēt pareizu un adekvātu ārstēšanu!" teikts iniciatīvas tekstā.

Sučaks apgalvo, ka pastāvīga algu celšana padarīs ārstu par bezrūpīgākiem, turklāt pastāv iespēja, ka mediķi kļūs drosmīgāki un pastāvīgi pieprasīs savu ienākumu palielināšanu, taču cilvēki no tā veselīgāki nekļūs.

Депутат Европарламента от Латвии Андрей Мамыкин - Sputnik Latvija
Mamikins par ārstu: mīlēt Latviju un izpatikt nacionālistiem – tas nav viens un tas pats

Uz algām ietaupīto naudu Sučaks piedāvā novirzīt bezmaksas ārpus kārtas visa organisma diagnosticēšanai cilvēkiem, kas vecāki par 30 gadiem, kura varētu tikt veikta apmēram reizi trijos vai reizi sešos gados. Tāpat, pēc iniciatīvas autora domām, līdzekļus var iztērēt dārgo operāciju vai medicīnas preparātu cenas samazināšanai.

Izņemot to, Sučaks piedāvā aicināt augsti kvalificētus ārstus no Eiropas, lai viņi varētu izveidot konkurenci Latvijas ārstiem un pacelt viņu darba mērķi.

Tāpat Sučaks paskaidroja, ka jāfunkcionē bonusa sistēmai.

"Bonusu programma darbotos pēc vienkārša principa: pēc mediķa sniegtās palīdzības pacientam izsniegtu anketu par apmierinātību ar šā ārsta sniegtajiem medicīnas pakalpojumiem, un aptaujas beigās pacients ziņas apstiprinātu ar savu parakstu," teikts iniciatīvā.

Pēc šādām aptaujas anketām Sučaks piedāvā spriest, kādiem ārstiem jāpaceļ alga, un kādiem nē. Negodprātīgiem mediķiem algu vispār piedāvāts samazināt.

Iepriekš tika ziņots, ka 2018. gadā budžeta izdevumi medicīnai pārsniegs miljardu eiro, turklāt papildus 194 miljoni eiro tiks iztērēti tikai un vienīgi ārstu algu palielināšanai.    

Ziņu lente
0