Mediji: dzīve Rīgā ir labāka Krievijas, nevis Latvijas pensionāriem

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийTramvajs Rīgā
Tramvajs Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas galvaspilsētā reģistrēti 61 399 nestrādājošie pensionāri, taču ne "Rīgas satiksmes", ne Rīgas domes rīcībā nav informācijas par to, cik daudzi no viņiem ir ārvalstnieki.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Atlaides braucieniem Rīgas sabiedriskajā transportā saņem ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu pensionāri, vēsta telekanāla TV3 programma Nekā personīga.

Atzīmēts, ka Rīgas sabiedriskajā transportā nestrādājošie pilsoņi un nepilsoņi var braukt bez maksas no 63 gadu vecuma, bet Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pensionāri — no 55 gadu vecuma.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Negribi taksi? Tad ej kājām. Pensionāre padzīta no slimnīcas Rīgā

Saskaņā ar Rīgas domes noteikumiem, 100% atlaide braucieniem sabiedriskajā transportā tiek piešķirta visiem nestrādājošajiem pensionāriem, kuru dzīvesvieta deklarēta Rīgā, neatkarīgi no viņu valstspiederības.

Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pensijas vecums ir 63 gadi un 3 mēneši. Krievijas pilsoņi var doties pensijā agrāk: sievietes — 55 gadu vecumā, vīrieši — 60 gadu vecumā. Tātad bezmaksas transports viņiem pieejams par trim vai astoņiem gadiem agrāk nekā Latvijas iedzīvotājiem.

Ne "Rīgas satiksmes", ne Rīgas domes rīcībā nav informācijas par to, cik liels skaits pensijas vecuma ārvalstnieku dzīvo Latvijas galvaspilsētā. Uzņēmuma preses sekretārs Viktors Zaķis pavēstīja, ka patlaban Rīgā reģistrēti 61 399 nestrādājošie pensionāri.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijā vairāk nekā 70% vientuļo pensionāru ir nabagi

2017. gadā Rīgas domes izdevumi subsīdijām "Rīgas satiksmei" sabiedriskā transporta lietošanai skolēniem, pensionāriem un citām privileģētajām pilsoņu kategorijām sasniedza 86 milj. eiro. Šogad šiem mērķiem atvēlēti 107 milj. eiro. Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks konstatēja, ka pašvaldībai nav nekādu tiesību dalīt pensionārus pēc viņu pilsonības.

Atlaides pensionāriem piešķirtas arī citās Latvijas pašvaldībās, piemēram, Liepājā. Tur pensionāri var pretendēt uz atlaidi 50% apmērā braucieniem sabiedriskajā transportā, ja viņa ienākumi ir mazāki nekā 300 eiro mēnesī.

Latvijā, kuras iedzīvotāju skaits sastāda aptuveni 2 miljonus cilvēku, dzīvo apmēram 40 tūkstoši Krievijas pilsoņu.

Ziņu lente
0