Steidzies lēnām: Latvija apdomāja Lūša aizturēšanu kopš oktobra

© Sputnik / Евгений БиятовVīrietis rokudzelžos
Vīrietis rokudzelžos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts policija četrus mēnešus nesteidzīgi domāja par LDz Loģistika vadītāja Vernera Lūša arestu pēc Polijas ordera; galu galā Lūsis aizturēts Lietuvā.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Lūgumu par Vernera Lūša, bijušā Latvijas dzelzceļa meitasuzņēmuma vadītāja, izdošanu Polijai Latvija saņēma jau oktobra beigās, vēsta LTV programma De facto.

Lūsi, kurš tika aizturēts Lietuvā janvāra vidū, apsūdz nodokļu mahinācijās, nepatiesas informācijas sniegšanā nodokļu iestādēm, grāmatvedības datu sagrozīšanā, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Древесная щепа - Sputnik Latvija
Skaidas un ogles nekompensē Latvijai Krievijas naftas zaudējumus

Likumpārkāpumi pastrādāti 2014. gadā — toreiz Lūsis bija SIA "TF Europa" valdes loceklis (kompānija nodarbojās ar degvielas, tostarp, gāzes, kā arī apkures skaidu pārdošanu; 2017. gada aprīlī tika uzsākts tās likvidācijas process). Grupējums, kurā, pēc izmeklētāju domām, sastāvēja Lūsis, nodarījis Polijas budžetam zaudējumus 50 miljonu eiro apmērā.

Jau oktobra beigās Polija lūdza Latvijai izdot Lūsi un četras citas personas, taču, kā paskaidroja Latvijas Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors Mārcis Viļums, iespējamais pārkāpums pastrādāts pirms dažiem gadiem, tādēļ aizdomās turamo izsauca uz prokuratūru, lai izvēlētos citu soda mēru, kamēr tiesa izlems jautājumu par izdošanu.

"Prakse rāda, ka daudzi cilvēki atsaucas uz šo pavēsti, ierodas prokuratūrā un viņiem piemēro drošības līdzekli par dzīvesvietas nemainīšanu vai biežāk neizbraukšanu no valsts," — piebilda Viļums.

Taču nozīmētajā laikā decembra sākumā Lūsis prokuratūrā neieradās. Decembra beigās prokurors nosūtīja dokumentus uz Valsts policiju, lai aizdomās turamais tiktu aizturēts. Beigu beigās vēl pēc divām nedēļām lietuvieši to izdarīja.

Iekšlietu ministrijas atbilde norāda, ka policijai bija nepieciešams laiks, lai sagatavotos lēmuma izpildīšanai.

"Pamata pārmest Valsts policijai nav nekāda. Jo policija rīkojās atbilstoši pieņemtajiem lēmumiem. (..) Kad bija gatavība īstenot šo procedūru nacionāli, notika tas, kas notika. Personai atrodoties citas valsts teritorijā, viņa tika aizturēta," — pateica ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs.

Vairāk nekā divus mēnešus pēc Lūša Eiropas aresta ordera izdošanai Polijai viņš turpināja pildīt savus dienesta pienākumus, vadot LDz Loģistika, Latvijas dzelzceļa meitasuzņēmumu. Gan Lūša darba devējs, gan Satiksmes ministrija apgalvo, ka neko neesot zinājuši par lūgumu viņu izdot Polijai.

Šobrīd Lūsim aizliegts izbraukt no Lietuvas, kamēr tiesa izlems, vai izdot viņu Polijai. Lūsis paziņoja, ka pašlaik sadarbojas ar Lietuvas tiesībsargājošajām iestādēm, taču vienlaikus uzsvēra, ka izmeklēšana ir saistīta ar viņa darbību privātā biznesā, vēl pirms vadošā amata ieņemšanas LDz.

Lūsis paziņoja par aiziešanu no ieņemamā amata nedēļu pēc aizturēšanas Lietuvā. Savu lēmumu atstāt vadošo amatu LDz Loģistika Lūsis paskaidroja ar rūpēm par koncerna reputāciju. Taču oficiāli viņš joprojām ir kompānijas menedžeris. Tur paskaidroja, ka nevar viņu atlaist bez viņa klātbūtnes.

Ziņu lente
0