Latvijā varētu kļūt obligātas potes pret gripu

© pixabayВакцинация
Вакцинация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Veselības ministrija grasās ieviest obligātu bērnu un grūtnieču potēšanu pret gripu.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Veselības ministrija varētu iekļaut poti pret gripu vakcinēšanās kalendārā, vēsta Skaties.lv

Šāds lēmums saistīts ar to, ka šobrīd Latvijā pret gripu potēto bērnu skaits sastāda mazliet vairāk par 1% un turpina samazināties. Katru gadu Latvijā vairāki tūkstoši bērnu saslimst ar gripu. Veselības ministrija uzskata, ka samazināt inficēto bērnu skaitu iespējams, palielinot vakcinēto bērnu skaitu. Vērtējumi norāda, ka šobrīd vakcinēto bērnu skaits ir ļoti zems un turpina samazināties.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis - Sputnik Latvija
Apinis: līdz ar gripas ienākšanu mirstība pieaug

Liela mēroga bērnu vakcinēšana varētu sākties nākamā gada rudenī. 2018. gadā plānots veikt 20% bērnu potēšanu pret gripu, savukārt sekojošajos gados potēto bērnu un grūtnieču skaitam ir jāpalielinās līdz 75%. Atteikties no potes varēs tikai uzrakstot attiecīgu iesniegumu.

Masveida vakcinācijai būs jāpiešķir 141 000 eiro no valsts budžeta.

Sākot ar 30. janvāri Latvijā izsludināta gripas epidēmija. Epidēmijas laikā ģimenes ārstu vizītes pie gripas slimniekiem apmaksā no valsts budžeta, paši pacienti maksā tikai nacionālo nodevu 2,85 eiro apmērā.

Daugavpilī tika pārsniegts epidēmijas slieksnis, līdz ar ko pilsētas medicīnas, mācību un sociālajās iestādēs tika izsludināta karantīna.

Ziņu lente
0