Politika

Satversmes Aizsardzības biroja vadītājs baidās, ka Saeimu izvēlēsies Kremlī

© Sputnik / Алексей Дружинин/Антон Денисов/Пресс-служба президента РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievija
Krievija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Satversmes Aizsardzības biroja priekšnieks Jānis Maizītis ir pārliecināts, ka "nedraudzīgā" Krievija noteikti mēģinās ietekmēt Saeimas vēlēšanu rezultātus.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Pēc Satversmes Aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka Jāņa Maizīša sacītā, gaidāmajās Saeimas vēlēšanās ir paaugstināts Krievijas specdienestu izlūkošanas darbības risks, vēsta Mixnews.lv.

Maizītis paziņoja, ka sekot līdzi politiskiem procesiem citās valstīs ir viens no galvenajiem visu nacionālo specdienestu uzdevumiem. Savukārt vēlēšanas ir šo politisko procesu kulminācija, no kurām daudz kas ir atkarīgs.

"Tas ir jebkuras valsts, īpaši jau ne tik draudzīgu valstu, specdienestu uzdevums," uzsvēra Maizītis.

Tāpat viņš atzīmēja paaugstinātu risku tam, ka Krievijas specdienesti aktivizēs savu darbību Latvijā pirms Saeimas vēlēšanām, kurām ir jānotiek 2018. gada 6. oktobrī.

Iepriekš ziņots, ka Saeimas nacionālās drošības vadītāja Inese Lībiņa-Egnere ("Vienotība") paziņoja par to, ka Maskavas ietekme gaidāmajās Saeimas vēlēšanās Latvijā ir tik pat reāla, kā Kremļa ietekme, kas fiksēta aizritējušajās vēlēšanās citās valstīs.

Новая глава комиссии сейма по нацбезопасности Инесе Либиня-Эгнере - Sputnik Latvija
Politika
Lībiņa-Egnere: Kremlis var ietekmēt Saeimas vēlēšanu gaitu

Krieviju jau ir apsūdzējuši par ASV un Francijas prezidentu, Vācijas parlamenta vēlēšanu, referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no ES, kā arī referendumu par Skotijas un Katalonijas neatkarības ietekmēšanu. Savukārt Kremlis vienmēr noliedzis mēģinājumus ietekmēt vēlēšanas un politiskos procesus citās valstīs.

Par vienu no riskiem Lībiņa-Egnere nosauca viltus ziņu (fake news) izplatīšanu, kuru praktiski nav iespējams kontrolēt.

Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka Latvijas specdienesti cenšas rast izeju no situācijas un pārņemt citu valstu pieredzi ārvalstu iejaukšanās apkarošanā, taču pagaidām nav absolūtas pārliecības par to, ka drošības iestādēm izdosies norobežot valsti no nekontrolējamas viltus informācijas plūsmas.

Tāpat Saeimas nacionālās drošības vadītāja atzīmēja, ka viņa saskata divus Krievijas ietekmēšanas aģentu apkarošanas veidus — vēlētāju izglītošanas darbs un kiberdošības pastiprināšana.    

Ziņu lente
0